Άκαρπες οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες – Νέος ορίζοντας το Eurogroup

550_334_413156

Χωρίς αποτέλεσμα φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες της Κομισιόν να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν υπάρχει ένα κενό το οποίο προσδιορίζει σε «μόνιμα μέτρα» ύψους έως 1% ΑΕΠ.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ παραπέμπει σε περαιτέρω συζητήσεις με ορίζοντα το Eurogroup και ζητεί περισσότερη πολιτική θέληση απ’ όλες τις πλευρές, εκτιμώντας ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί ακόμα να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δηλώνει πως ο πρόεδρος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια αυτό το σαββατοκύριακο να βρει μέσω προσωπικής επαφής των αντιπροσωπειών και σε στενή επαφή με τους εμπειρογνώμονες την Κομισιόν, την ΕΚΤ και του ΔΝΤ να βρει μια λύση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η οποία θα βοηθούσε στο να βρεθεί μια έγκαιρη θετική αξιολόγηση με το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ενώ κάποια πρόοδος σημειώθηκε οι συνομιλίες δεν στέφθηκαν με επιτυχία γιατί παραμένει ένα σημαντικό κενό μεταξύ των προτάσεων των ελληνικών αρχών και της κοινής πρότασης Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ ώστε 0,5 – 1% του ΑΕΠ ή αντίστοιχο ποσό έως δυο δισ. ευρώ σε μόνιμα μέτρα (σε ετήσια βάση).

Επιπλέον οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ανεπαρκείς και σε αυτό το πλαίσιο επιπρόσθετες συζητήσεις πρέπει να γίνουν στο Eurogroup.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με περισσότερες προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και με περισσότερη πολιτική θέληση απ’ όλες τις πλευρές η εξεύρεση λύσης μπορεί ακόμα να επιτευχθεί έως το τέλος του μήνα.

euro2day.gr