Ένα ποδόσφαιρο… άνω-κάτω

A cloud is seen above the headquarters of international soccer's top body FIFA, on May 27, 2015 in Zurich. Swiss policeraided a Zurich hotel to detain six top football officials as part of a US investigation into tens of millions of dollars of bribes paid to sport leaders, Swiss authorities and media reports said.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI        (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο κλονίζεται από το σκάνδαλο διαφθοράς στις τάξεις της FIFA. Συλλήψεις κορυφαίων στελεχών κι έπεται συνέχεια. Πόλεμο άνοιξε η UEFA, που «μποϊκοτάρει» τις εκλογές της Παρασκευής.

Δεν έφταναν όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τώρα έρχεται και η… μεγέθυνσή τους σε παγκόσμια κλίμακα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ήρθε στην επιφάνεια με συλλήψεις πρωτοκλασάτων στελεχών της FIFA.

Από το πρωί της Πέμπτης, όταν κι έγινε γνωστή η είδηση για μαζικές συλλήψεις-που η αλήθεια είναι δεν εξέπληξε πολλούς αφού όλοι υποπτεύονταν ατασθαλίες στην ανάθεση των μεγάλων διοργανώσεων-το δημοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη βρίσκεται στην πιο γενικευμένη κρίση όλων των εποχών. Θρύλοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως οΝτιέγκο Μαραντόνα και ο Ρομάριο, αισθάνονται δικαιωμένοι για όσα κατήγγειλαν επί σειρά ετών, ενώ οι επικρίσεις, έστω και με χιουμοριστική διάθεση, δίνουν και παίρνουν στα social media όπου η είδηση διαδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Τη στιγμή που οι αμερικανικές κι ελβετικές αρχές αναφέρουν πως έπεται συνέχεια στις αποκαλύψεις και το κουβάρι των εξελίξεων, αφού οι ρίζες της διαφθοράς φαίνεται να είναι πολύ βαθιές, πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ FIFA και UEFA.

Ο Ζεπ Μπλάτερ, που σε πρώτη φάση δεν αποδεικνύεται ότι εμπλέκεται αλλά θα κληθεί για ανάκριση, κλείνει τα αυτιά του στις εκκλήσεις για παραίτηση ή τουλάχιστον αναβολή των προγραμματισμένων για την Παρασκευή εκλογών της παγκόσμιας ομοσπονδίας (με τον μοναδικό του αντίπαλο, Αλ Χουσεΐν, να βρίσκει ευκαιρία να του «επιτεθεί»), ενώ η τελευταία ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται ζήτημα αφαίρεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων από Ρωσία (2018) και Κατάρ (2022), παρότι τα «μαγειρέματα» για να τους ανατεθούν οι διοργανώσεις έρχονται τώρα στην επιφάνεια.

Η UEFA κατηγορεί ευθέως τη FIFA πως «σκοτώνει το ποδόσφαιρο», συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των ομοσπονδιών μελών της την Πέμπτη, απειλεί με αποχή από τις αρχαιρεσίες και απαιτεί μετάθεσή τους κατά έξι μήνες.

Και είμαστε ακόμη στην αρχή…

sport-fm.gr