Έπαθε και έμαθε ο Παναιτωλικός!

Έπαθε και έμαθε ο Παναιτωλικός!

Λίγο έλειψε να την πάθει όπως κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Παναιτωλικός, αλλά η ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη έδειξε ότι έμαθε από λάθη της και τελικά επικράτησε της ΑΕΛ (2-1), με γκολ του Μαρκόβσκι στο 85′ που ήρθε από τον πάγκο για να δώσει τη λύση.

Οι Αγρινιώτες στάθηκαν τυχεροί και προηγήθηκαν στο 41′ με γκολ του Ουάρντα, ωστόσο επί της ουσίας ο Γιοβάνοβιτς ήταν αυτός που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Στο 54′ η ΑΕΛ που ήταν καλύτερη επιθετικά στο β’ μέρος με την είσοδο του Μαρουκάκη, βρήκε το γκολ της ισοφάρισης με σκόρερ τον Ναζλίδη, που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ασίστ του συμπαίκτη του.

Και εκεί που η ΑΕΛ ήταν επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις και ο Παναιτωλικός σημάδευε τα δοκάρια, οι γηπεδούχοι είχαν τη λύση, όταν ο Μαρκόβσκι με καρφωτή κεφαλιά από σέντρα του Κλέσιο στο 85′ έκανε το 2-1, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του Αγρινίου.

Οι γηπεδούχοι είχαν και δύο δοκάρια τα οποία σημειώθηκαν πριν από κάθε γκολ, στο 39′ με τον Ουάρντα και στο 71′ με τον Τομανέ.

Πώς έπαιξαν

Σε αλλαγές κυρίως στη μεσοεπιθετική του γραμμή προχώρησε ο Γιάννης Μαντζουράκης συγκριτικά με το ματς κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, με τον Μαρκόβσκι να μένει εκτός ενδεκάδας και τον Τομανέ να περνά στην κορυφή, ενώ θέση στο βασικό σχήμα βρήκε και ο Λεντέσμα.

Από την άλλη μεριά, ο Σάκης Τσιώλης στην πρώτη του παρουσία στην επιστροφή του στην ΑΕΛ, προτίμησε το 4-2-3-1 και χρησιμοποίησε τους 11 που δοκίμαζε αυτές τις μέρες στις προπονήσεις της ομάδας, με τη μεγαλύτερη έκπληξη να εντοπίζεται στη χρησιμοποίηση του Ποτουρίδη ως αμυντικό χαφ, αν και πρόκειται για «καθαρό» σέντερ μπακ.

Το ματς

Από τη στιγμή που Παναιτωλικός και ΑΕΛ έχουν μείνει χαμηλά στη βαθμολογία, ήταν αναμενόμενο ότι η ποιότητα στο ματς θα πήγαινε… περίπατο και οι δύο προπονητές θα στόχευαν πρώτα από όλα στην υπεράσπιση της εστίας τους και εν συνεχεία το ένα γκολ που θα τους έδινε πολύ μεγάλο προβάδισμα για την υπόθεση νίκη.

Η θεωρία έγινε πράξη και εντός αγωνιστικού χώρου, αφού τα ρίσκα στο ματς ήταν… απαγορευμένη κίνηση και ταυτόχρονα τα «ατού» των δύο ομάδων δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα, τουλάχιστον όπως φάνηκε από τα πατήματά του στα πρώτα λεπτά.

Αυτό που ξεχώριζε εντός των τεσσάρων γραμμών ήταν οι πολύ δυνατές μονομαχίες και τα πάρα πολλά σκληρά μαρκαρίσματα, κυρίως στο χώρο του κέντρου, με αποτέλεσμα οι διακοπές στην κανονική ροή του αγώνα να μην υπάρξει γρήγορος ρυθμός στο ματς.

Η ΑΕΛ είχε ξεκάθαρη πρόθεση να δημιουργήσει μέσω αντεπιθέσεων με την πολύ γρήγορη μεσοεπιθετική της γραμμή (Ναβάρο, Αβραάμ, Βαρέλα, Ναζλίδη), αλλά ο Παναιτωλικός παρουσιάστηκε «διαβασμένος» για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει και έτσι δεν επέτρεψε ούτε μία ουσιαστική απειλή προς την εστία του Κυριακίδη.

Ούτε, όμως, και ο Παναιτωλικός που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων μπορούσε να δημιουργήσει κάτι το αξιόλογο ή τουλάχιστον μέχρι να μπει (επί της ουσίας) στο παιχνίδι ο Ουάρντα. Ο Αιγύπτιος στο 39′ με μια γνώριμη κίνηση από τα αριστερά, έκλεισε προς τον άξονα πιάνοντας ένα δυνατό δεξί σουτ, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το… χατίρι, αφού βρήκε στο δεξί δοκάρι του Ξενοδόχοφ.

Όσο άτυχος ήταν στη φάση του 39′, άλλο τόσο τυχερός ήταν στο 41′, όταν έκανε την επικίνδυνη σέντρα στο χώρο της μικρής περιοχής και ενώ η μπάλα κατευθυνόταν συστημένη στην αγκαλιά του Ξενοδόχοφ, ο Γιοβάνοβιτς τη βρήκε στην προσπάθειά του να απομακρύνει και άθελά του την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του. Σκόρερ χρίστηκε ο Ουάρντα, αλλά αν δεν ήταν ο σέντερ μπακ της ΑΕΛ δεν θα υπήρχε αλλαγή στο αποτέλεσμα.

Ο Σάκης Τσιώλης μπορεί να ανέλαβε την ΑΕΛ μόλις πριν από τέσσερις μέρες, αλλά ως ένας πολύπειρος τεχνικός είδε με την εικόνα του α’ μέρους δεν γινόταν να σκοράρει και για αυτό πέρασε τον Μαρουκάκη στη θέση του… άφαντου Ναβάρο και αμέσως η διαφοροποίηση του έπιασε τόπο.

Στο 54′ ο Αβραάμ με κάθετη βρήκε στην κίνηση του Μαρουκάκη (ενδεχομένως να είναι σε θέση οφσάιντ, αλλά είναι πάρα πολύ οριακή φάση) και με ωραία πάσα έδωσε έτοιμο γκολ στον Ναζλίδη, που δεν δυσκολεύτηκε να ισοφαρίσει.

Μετά την ισοφάριση, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να πατούν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και ήταν σαφώς πιο απειλητικοί. Παρά το γεγονός ότι οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη έδειχναν να είναι πιο κοντά στο δεύτερο γκολ, στο 72’ ο Παναιτωλικός είχε δοκάρι με την κεφαλιά του Τομανέ και δύο λεπτά αργότερα ο Κλέσιο έκανε σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή το οποίο κατέληξε άουτ.

Το γκολ για τους γηπεδούχους ήρθε στο 85’ με τον Μαρκόφσκι, ο οποίος μετά την εξαιρετική σέντρα του Κλέσιο από τα δεξιά  με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων 

Παναιτωλικός (Γιάννης Ματζουράκης): Κυριακίδης, Κλέσιο, Ροντρίγκες, Κούσας, Τσοκάνης, Μάκος, Πάουλο, Φερέιρα (84’ Ρόσα) , Λεντέσμα (57’ Κουτρομάνος), Ουάρντα (69΄Μαρκόφσκι), Τομανέ.

ΑΕΛ (Σάκης Τσιώλης): Ξενοδόχοφ, Ρέντζας, Γιοβάνοβιτς, Φάρκας, Κόντορ, Φατιόν, Ποτουρίδης, Ναβάρο (46’ Μαρουκάκης), Αβραάμ (81’ Κουτσιανικούλης), Βαρέλα, Ναζλίδης.

Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (σύνδεσμος Αρκαδίας)
Το ταμείο του αγώνα
Το παιχνίδι ήταν κακό στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης χωρίς πολλές ευκαιρίες και με αρκετά σκληρά μαρκαρίσματα. Ο Παναιτωλικός προηγήθηκε με το γκολ του Ουάρντα, είχε δύο δοκάρια και ισοφαρίστηκε με το γκολ του Ναζλίδη. Όμως πήρε τη νίκη στο φινάλε με το γκολ του Μαρκόφσκι, ο οποίος είχε μπει ως αλλαγή. Στην επιστροφή του Σάκη Τσιώλη στον πάγκο της ΑΕΛ, η θεσσαλική ομάδα παρουσίασε καλό πρόσωπο αλλά δεν μπόρεσε να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από την έδρα του Παναιτωλικού.

Αυτός που έκρινε το παιχνίδι 
Ο Μάρκο Μαρκόφσκι πέτυχε το δεύτερο γκολ του φέτος στο πρωτάθλημα. Είχε σκοράρει και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, αλλά τότε ο Παναιτωλικός έφυγε ηττημένος από την πρωτεύουσα της Βοιωτίας. Ο Σέρβος μπαίνει συνήθως ως αλλαγή από τον Γιάννη Ματζουράκη και σήμερα το δικό του τέρμα ήταν αυτό που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Τα πλάνα των προπονητών 
Με διάταξη 4-2-3-1 παρέταξαν τις ομάδες του για τη σέντρα οι δύο προπονητές.
Κυριακίδης κάτω από τα δοκάρια επέλεξε ο Ματζουράκης, Τσοκάνη, Ροντρίγκες, Κούσα, Κλέσιο τετράδα στην άμυνα, Μάκο και Πάουλο αμυντικά χαφ, Ουάρντα, Φερέιρα, Λεντέσμα τριάδα μπροστά και προωθημένο τον Τομανέ. Όταν βγήκε ο Ουάρντα και μπήκε ο Μαρκόφσκι, ο Τομανέ πέρασε πίσω από τον Σέρβο.

Από την άλλη, ο Τσιώλης, στην επιστροφή του στον πάγκο της ΑΕΛ, επέλεξε τον Ξενοδόχοφ στην εστία, Ρέντζα, Γιοβάνοβιτς, Φάρκα και Κόντορ στην άμυνα, Ποτουρίδη και Φατιόν ως ανασταλτικούς μέσους, Nαβάρο, Βαρέλα, Αβρααάμ και μπροστά τους τον Ναζλίδη. Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο τεχνικός των «βυσσινί» πέρασε στο παιχνίδι τον Μαρουκάκη, κλασικό σέντερ φορ, βάζοντας πίσω του τον Ναζλίδη, προσπαθώντας επίσης με συνεχείς εσωτερικές αλλαγές να «χτυπήσει» το παιχνίδι.

Ο έλεγχος των διαιτητών
Το παιχνίδι έτσι κι αλλιώς δεν είχε πολλές φάσεις, κάτι που διευκόλυνε τον διαιτητή Διαμαντόπουλο από την Αρκαδία. Ωστόσο, άφησε τουλάχιστον για μισή ώρα τα πολλά σκληρά μαρκαρίσματα στο παιχνίδι, χωρίς να κάνει καν υποδείξεις στους παίκτες των δύο ομάδων. Ο βοηθός Πετρόπουλος ελέγχεται για τη φάση του 59ου λεπτού όταν ο Ναζλίδης έβγαλε την κάθετη πάσα στον Μαρουκάκη, ο οποίος υποδείχθηκε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ.

sport-fm.gr