Αγρίνιο:Oδηγίες για τον καθαρισμό οικοπέδων κατά την περίοδο της Αντιπυρικής Προστασίας

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η  Μαΐου και διαρκεί έως την 31η Οκτωβρίου. Ο Δήμος Αγρινίου, υλοποιεί δράσεις και μέτρα πρόληψης για την αποτελεσματικότερη προστασία από τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παράλληλα, όπως και την προηγούμενη χρονιά, είναι απαραίτητη όσο ποτέ η αρμονική συνεργασία όλων μας, Πολιτείας – Δήμου – Πολιτών , ώστε να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους από πιθανή εκδήλωση πυρκαγιών, μέσα και έξω από τις πόλεις και τα χωριά.

 

Προς τούτο, καλούνται, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων και αυτοτελών οικισμών και σε απόσταση εκατό μέτρων από τα όριά τους όπως προβούν στον καθαρισμό και την αποψίλωση των ιδιοκτησιών τους κατά την περίοδο αντιπυρικής προστασίας, από την 1η  Μαΐου 2016 μέχρι και την 31η  Οκτωβρίου 2016, από ξερά χόρτα, απορρίμματα (ακόμα και όταν προέρχονται από τρίτους) και λοιπές εύφλεκτες ύλες, όπως έχουν υποχρέωση, σύμφωνα:

 

  1. με την υπ. αριθμ.  4/2012 ( ΦΕΚ 1346/25-4-2012 Τεύχος ΒΆ ) Πυροσβεστική Διάταξη,

2. το  Ν. 3852/2010 άρθρο 94 παρ.1 αριθμ.26 ( Νόμος Καλλικράτη )

3. το Νέο Κανονισμό Καθαριότητας Δήμου Αγρινίου, άρθρο 27 και 31.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι πολίτες θα ανταποκριθούν με συνέπεια και υπευθυνότητα στο κάλεσμα του Δήμου για συνεργασία. Εφόσον δεν υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση των οικοπεδούχων, ο Δήμος Αγρινίου, θα προβεί στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό τους, θα χρεώσει τα έξοδα καθαρισμού των, ανάλογα με την έκταση έκαστου οικοπέδου, μη αποκλειομένων και των δικαστικών. Επίσης σύμφωνα με το νόμο θα καταλογίσει στους οικοπεδούχους πρόστιμο 0.50 ευρώ  / μ2 οικοπέδου και όχι λιγότερο από 300 ευρώ, για κάθε οικόπεδο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον Νέο Κανονισμό Καθαριότητας Δήμου Αγρινίου. Επίσης προβλέπεται η υποβολή μήνυσης για το αδίκημα του άρθρου 433 του ποινικού κώδικα.