Αγρότες: Επιστροφή στα μπλόκα μετά το δυναμικό «παρών» στο Σύνταγμα

12650963_1055128664547201_1818844662173617550_n

 

Στα μπλόκα επιστρέφουν χιλιάδες αγρότες μετά την ολοκλήρωση, το μεσημέρι του Σαββάτου, του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος, στο οποίο συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας οι συγκεντρωμένοι άγγιξαν τις 12.000 άτομα. Ανάλογου μεγέθους ήταν και το συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Αγρότες από 68 μπλόκα, από τον Προμαχώνα έως την Κρήτη, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό, ζητώντας ταυτόχρονα ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Στο Σύνταγμα βρέθηκαν ακόμα περισσότεροι αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις, o επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και πλήθος κόσμου.

«Το μήνυμα του σημερινού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα είναι ηχηρότατο. Είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα αμέσως τα αντιαγροτικά μέτρα πίσω. Όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα να τα πάρει πίσω» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 οπότε άρχισε και η αποχώρηση των αγροτών από την πλατεία και η σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Καθοριστική η ερχόμενη εβδομάδα

Καθοριστική για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί -και συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας σήμερα και χθες- προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποίησεών τους.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο Βαγγέλης Μπούτας εκ μέρους της Συντονιστικής, ζητείται η απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Το βράδυ της Κυριακής λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Το μέλος της επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, επισήμανε εκ νέου: «Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις» και πρόσθεσε:

«Τα αιτήματα αυτά, καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου». Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης. Χτυπάει ανθρώπους του μόχθου, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και τον μόνο παραγωγικό ιστό που έχει απομείνει στη χώρα».http://news.in.gr/