Αλεξιάδης: Εντός της ημέρας η αναστολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή», δήλωσε στον ΣΚΑΪ την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Πρόσθεσε μάλιστα πως η απόφαση ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα.

«Πρέπει να φορολογούμε τόσο όσο να μπορούμε να εισπράξουμε, διαφορετικά χάνει το δημόσιο», τόνισε.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται εκτεθειμένη για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που εντέχνως διακινήθηκαν λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα η υπηρεσιακή κυβέρνηση, φαίνεται ότι δεν έγινε καμιά προσπάθεια αναστολής της εφαρμογής του μέτρου.

Μάλιστα, χθες, σε μια πρωτοφανή επίδειξη διγλωσσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του δεσμεύθηκε ότι εάν επικρατήσει στις εκλογές θα καταργήσει το μέτρο, που ο ίδιος στο προσχέδιο προγράμματος που παρουσίασε προ ημερών εμφανίζει σχεδόν ως κοινωνικά δίκαιο. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών.  Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία. Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο».

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, επισήμως, από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ζητήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη, που είχε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, να επικοινωνήσει με τους εταίρους και να συζητήσει τις δυνατότητες αλλαγής της επίμαχης ρύθμισης και αντικατάστασης με ισοδύναμα μέτρα που θα κάλυπταν τα 168 εκατ. ευρώ, που έχουν προϋπολογισθεί ως έσοδα από την επιβολή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η απάντηση της Κομισιόν, ωστόσο, χθες, ότι δεν ετέθη από ελληνικής πλευράς τέτοιο θέμα, αλλά και ότι δεν ήταν οι εταίροι που ζήτησαν το συγκεκριμένο μέτρο, δημιουργεί ερωτήματα και αφήνει εκτεθειμένη την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.http://www.kathimerini.gr/