Αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο: στην προκήρυξη μόνο 3 αδειών για τα κανάλια προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Την ερχόμενη Δευτέρα δεν επιστρέφει μόνο η δημόσια τηλεόραση με την  επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ξεκινά ο αγώνας της κυβέρνησης να δοθεί τέλος στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, με την δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την προκήρυξη των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, ένα ζήτημα που έχει πάρει πάνω του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι πανελλαδικές άδειες δεν θα ξεπερνούν τις τρεις. Ήδη στους τηλεοπτικούς σταθμούς επικρατεί μεγάλη αναταραχή.

 Ο Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο θα θωρακίζει τη νόμιμη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και θα εγγυάται την διαφάνεια,  καθώς θα ρυθμίζει όλες τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, οικονομικές, τεχνικές και νομικές.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να πατάξει την μηντιακή ασυδοσία και διαπλοκή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν 3 ή το πολύ 4 άδειες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ,  για κανάλια εθνικής εμβέλειας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στους καναλάρχες πως από δω και πέρα, οι άδειες θα είναι οριστικές και νόμιμες, κι ακόμη δείχνει τον δρόμο των κοινοπρακτικών σχημάτων, αφού μόνο τέτοια σχήματα θα μπορούν να διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια και δεν θα “εξαναγκάζονται” για την επιβίωσή τους να διαπλέκονται με την εκάστοτε κυβέρνηση ή άλλα συμφέροντα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας προσανατολίζεται στη μη χορήγηση μπόνους στη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες που θα προκηρυχθεί, στα υπάρχοντα κανάλια, έναντι νέων παικτών.

Και τα δύο σημεία, καθώς και το νέο νομοσχέδιο, που συζητείται ήδη στα επιτελεία των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση.

Να σημειωθεί πως σήμερα εκπέμπουν οκτώ τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, άρα οι εξελίξεις σύντομα θα είναι ραγδαίες.

stokokkino.gr