Ανασταίνονται με ζεστό χρήμα τα έργα στους Αυτοκινητόδρομους

Ανασταίνονται με ζεστό χρήμα τα έργα στους Αυτοκινητόδρομους

 

Ανασταίνονται τα έργα στους αυτοκινητόδρομους μετά τη …θερινή νάρκη που κόστισε σε χρόνο και χρήμα. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κλείσουν όλα τα καυτά θέματα στα έργα και να τρέξουν νέα χρονοδιαγράμματα. Στο Υπουργείο Υποδομών υπάρχει μία θετική εικόνα στην επαναφορά των έργων σε κανονικούς ρυθμούς.

Από το κάδρο δεν υπολογίζουμε την Ιόνια Οδό και τον Ε65 καθώς εκεί έχει ήδη ανακοινωθεί συμφωνία από τον περασμένο Αύγουστο. Τα έργα εκεί θα πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητες για να τα δούμε να ωριμάζουν κατασκευαστικά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η συμφωνία με τον Μορέα είναι αρκετά κοντά μετά από 2 χρόνια παγωμένων εργασιών και είναι πολύ πιθανό να έχουμε ανακοινώσεις ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο με στόχο να ολοκληρωθεί το Λεύκτρο-Σπάρτη μέχρι το καλοκαίρι.

Στα μεγάλα έργα της Ολυμπίας Οδού επίσης έχουμε θετικές εξελίξεις καθώς αμέσως μετά τις εκλογές έχει ξεκινήσει και πάλι η επαφή προκειμένου να υπάρξει και εκεί μία θετική κατάληξη. Να θυμίσουμε πως στα έργα της Ολυμπίας Οδού έχει ήδη δοθεί μία “τεχνική” παράταση 9,5 μηνών λόγω νέων προδιαγραφών στα στηθαία ασφαλείας.

Τέλος στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, αποδεσμεύονται συνεχώς κεφάλαια προκειμένου το έργο να ενεργοποιηθεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Στόχος είναι το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα  να λειτουργήσει μέσα στο 2016.

Αυτό που τώρα θεωρείται σημαντικό από το Υπουργείο είναι η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης και των πληρωμών με την ίδια πηγή να υποστηρίζει πως 300εκ.ευρώ το επόμενο διάστημα θα εκταμιευθούν από τη ΕΤΕπ αποκλειστικά για τα έργα των αυτοκινητόδρομων.

Αυτό το νέο μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει καθώς όπως είναι γνωστό τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες πάσχουν  φέτος από την έλλειψη χρηματοδοτικής ροής. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως πάμε και σε μία πιο μετριοπαθή αντίληψη και να εγκαταλείπεται το κλίμα κόντρας που τελικά έφερε μόνο προβλήματα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com