Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

550_334_421274

Από σήμερα και ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδος ο πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνεται αναγκαίο μετά την ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο την περασμένη Τετάρτη.

Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αντικαταστήσει τους δύο υπουργούς που παραιτήθηκαν πριν από την ψηφοφορία (Νάντια Βαλαβάνη και Νίκος Χουντής) αλλά και τους τρεις εκείνους που παραμένουν στις θέσεις τους, παρά το ότι καταψήφισαν (Π. Λαφαζάνης. Δ. Στρατούλης και Κ. Ήσυχος).

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού δείχνει πάντως να επικρατεί η άποψη πως ο ανασχηματισμός θα πρέπει να είναι προϊόν σκέψης και σύνεσης, και απερρίφθη η εισήγηση να γίνει αστραπιαία ήδη χθες το απόγευμα, ώστε ο κ. Τσίπρας να δείξει πυγμή.

Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις, να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό, που θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση και θα δείξει ισχυρή διάθεση για υλοποίηση της συμφωνίας στο εσωτερικό αλλά και προς τους Εταίρους ότι το ενδεχόμενο εκλογών απομακρύνεται.

Αντίθετα οι συνεργάτες του θεωρούν ότι μια απλή αντικατάσταση όσων υπουργών έφυγαν ή θα φύγουν από την κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει πρόθεση για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στους επόμενους μήνες.

Για το θέμα του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός είχε χθες σειρά συναντήσεων και συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο, να αποκαλύψει τοις προθέσεις του.

Σε περίπτωση που θα προχωρήσει σε απλή αντικατάσταση των διαφωνούντων, πέραν των κ. κ. Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ησυχου,. Χουντή και της κ. Βαλαβάνη ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες μετακινήσεις, όπως η μετακίνηση του κ. Π. Σκουρλέτη από το Εργασίας και του κ. Θ. Δρίτσα από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις στο ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού να προχωρήσει και στην αντικατάσταση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου από την προεδρία της βουλής.

Στην περίπτωση αυτή, θα αναλάβει το αξίωμα αυτό ο κ. Βούτσης, ο κ. Σκουρλέτης θα υπουργοποιηθεί και θεωρείται πιθανή η είσοδος στην κυβέρνηση των κ. κ. Σ. Ρομπόλη, Γ. Μπαλάφα, Γ. Βαρεμένου, αλλά και η αναβάθμιση υφυπουργών όπως οι κ.κ. Τ. Κουϊκ και Σ. Κοντονής.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα χθες, πάντως, προς πάσα κατεύθυνση, ότι είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, προχωρώντας ακόμα και σε διαγραφές.

Μιλώντας σε συνεργάτες του κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί τους 32 βουλευτές που ψήφισαν «όχι» μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή τους αυτή «καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς».

real.gr