Αποστόλου και Συνεταιριστές, για τα ζητήματα του κλάδου – Δήλωση Θ. Κουτσουπιά

picsart_01-11-07-50-18-768x500

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η σύσκεψη που προκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου με τους εκπροσώπους των 30 μεγαλύτερων Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας.

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη. ήταν η αποτίμηση της εφαρμογής του νέου συνεταιριστικού νόμου, υπό το πρίσμα της εξέτασης των προβλημάτων και των προοπτικών των Συνεταιρισμών. Ο υπουργός, αφού άκουσε με προσοχή παρουσίασε τις θέσεις των Συνεταιριστών, οι οποίοι και εστίασαν ιδιαίτερα στην ανάγκη η πολιτεία να ελέγχει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των Συνεταιρισμών, κατέθεσε τις απόψεις του, εστιάζοντας στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Συνεταιρισμοί. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών στην προοπτική αναγνώρισης του τριτοβάθμιου οργάνου, ώστε να υπάρχει συλλογική εκπροσώπηση, με θεσμικό χαρακτήρα. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον δόθηκε στην προσπάθεια αξιοποίησης της παραγωγικής βάσης και των υποδομών των συνεταιρισμών που πρέπει να μείνουν στον αγροτικό τομέα. Συζητήθηκαν ακόμη τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται ώστε να αποκτήσουν οι συνεταιρισμοί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική οικονομία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βαραίνουν πολλές από τις συνεταιριστικές οργανώσεις από το παρελθόν, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας μεγάλων εμπορικών σχημάτων αλλά και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανά κλάδο. Μετά τη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει συστηματική διαβούλευση μεταξύ υπουργείου και συνεταιριστικών οργανώσεων, τόσο με νέες τακτικές συναντήσεις, όσο και με γραπτές προτάσεις εκ μέρους των συνεταιρισμών, ενόψει μάλιστα σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αποστόλου ανέφερε: «Εμείς ως υπουργείο θεωρούμε ότι ο Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, η ίδια η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αν δεν  στηριχθούν σε υγιείς συνεταιριστικές βάσεις. Και προσπαθούμε αυτή την άποψη να την υπηρετήσουμε πολιτικά. Καλέσαμε σήμερα και συζητήσαμε με τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας. Είναι αυτοί που εκπροσωπούν στην πράξη τη συνεταιριστική επιχειρηματική αντίληψη. Οφείλουμε, και αυτό θα κάνουμε, να εξετάσουμε από κοινού και την εφαρμογή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, αλλά και συνολικά τις απαραίτητες κινήσεις για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε ένα στόχο που είναι κοινός: Να μεγαλώσουμε την πίτα, να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα, με τις συνεταιριστικές οργανώσεις πρωταγωνιστές».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, εξερχόμενος της σύσκεψης δήλωσε: «Είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν το Συνεταιριστικό Κίνημα και νομίζω πως και οι δυο πλευρές βγήκαμε ωφελημένοι από αυτή τη συνάντηση. Είμαι βέβαιος ότι καλή τη πίστη θα μπορέσουμε να βρούμε τον κοινό τόπο, που θα επιτρέψει στους Συνεταιρισμούς να πορευθούμε με ασφάλεια την οδό της ανάπτυξης, που σε κάθε περίπτωση είναι και το ζητούμενο».