Από τον Σεπτέμβριο κρυπτογραφημένη επικοινωνία στο Ίντερνετ

550_334_7595

Την εβδομάδα της 27ης Ιουλίου 2015 θα εκδοθούν τα πρώτα δωρεάν ψηφιακά πιστοποιητικά SSL και TSL στους διαχειριστές δικτυακών τόπων που επιθυμούν να υλοποιήσουν το HTTPS.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά χωρίς το ταμπελάκι τιμής περί των 1.000 δολαρίων θα αρχίσουν να εκδίδονται τον Σεπτέμβριο 2015, ανακοίνωσε το νεοσύστατο Internet Security Research Group.

Έτσι, η κρυπτογραφημένη επικοινωνία https δεν θα περιορίζεται στις υπηρεσίες web banking, ή σε μεγάλους οργανισμούς/επιχειρήσεις.

Αυτό προβλέπει το πρόγραμμα για την έναρξη λειτουργίας ενός διαφορετικού φορέα πιστοποίησης ταυτότητας στον Παγκόσμιο Ιστό. Το Let’s Encrypt είναι δημιούργημα μιας κοινοφελούς επιχείρησης που εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του Linux Foundation και ιδρυτικά μέλη το Ίδρυμα Mozilla, το Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου EFF, το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, την Cisco και την Akamai, την CoreOS και το Νομική Σχολή του Στάνφορντ.

Στόχος τους, ένα πιο ασφαλές Ίντερνετ με https (ασφαλής επικοινωνία με το πρωτόκολλο SSL/TLS) και «λουκέτα» παντού, και «όχι μόνο από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα» να διασφαλίσουν το απόρρητο των επισκεπτών τους».

Η συνεισφορά του οργανισμού Let’s Encrypt έγκειται στην ανάπτυξη μιας μεθόδου που απλοποιεί την διαδικασία παροχής υπηρεσίας κρυπτογραφημένης και ασφαλούς επικοινωνίας με δικτυακούς τόπους, για τους διαχειριστές τους -και την ανανέωση της πιστοποίησης της ταυτότητάς τους.

Το Let’s Encrypt πιστοποιεί άμεσα την εγκυρότητα της ταυτότητας του διακομιστή του δικτυακού τόπου με μια σύντομη διαδικασία και αυτοματοποιεί την παραπομπή των επισκεπτών ενός δικτυακού τόπου από το http, στην ασφαλή εκδοχή του, με https.

Η πιστοποίηση του νέου φορέα Let’s Encrypt θα παρέχεται δωρεάν -οι δικτυακοί τόποι δεν θα πρέπει να πληρώσουν και οι χρήστες δεν θα χρειαστεί να εγκαταστήσουν τίποτα στον browser τους.

«Mία ακόμα μονοπωλιακή πρακτική στο διαδίκτυο που στην ουσία απαγορεύει σε όσους δεν έχουν βαθιές τσέπες να παρέχουν ασφάλεια δεδομένων μέσω των server τους, φτάνει στο τέλος της», σχολιάζει το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας.

Το Let’s Encrypt είναι απαραίτητο για «να προστατεύουμε την ταυτότητά μας από απατεώνες», γιατί «με την πρόοδο της τεχνολογίας, οι δυνατότητες παρακολούθησης και οι πρακτικές έχουν ξεπεράσει αυτές των Σοβιετικών κρατών» και γιατί «δεν είστε εσείς που ορίζετε τι είναι αυτό που έχετε να κρύψετε, αλλά αυτοί που έχουν την εξουσία ανά πάσα στιγμή», σχολιάζει.

in.gr