Απ. Κατσιφάρας: Ας γίνει στόχος μας το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας «7 δισεκατομμύρια ζωές, ένας πλανήτης, κατανάλωσε υπεύθυνα»

Εμφάνιση katsifaras.jpg

«Η οικονομική κρίση στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχει κυοφορήσει μια ζωηρή ιδεολογική συζήτηση για τη βιωσιμότητα των νεοφιλελεύθερων ιδεών που συνδέουν την πρόοδο με την ανταγωνιστικότητα και πιστεύουν πως οι κοινωνίες μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν ολοένα και περισσότερα αγαθά, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνική συμβίωση».

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να μεριμνήσουμε με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το μείζον πρόβλημα της υποβάθμισης και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και να προστατεύσουμε τον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο της Δυτικής Ελλάδας.

Δεκαετίες τώρα στην Ελλάδα ζούμε την υπερσυγκέντρωση στις πόλεις και τα παράλια, τη μαζική χρήση φυτοφαρμάκων, τη γενίκευση της κακής διατροφής. Για να βρεθούν λύσεις, χρειάζεται πολυμερή δράση και συμμετοχή όλων των παικτών: επιστήμης, επιχειρηματικότητας, κοινωνίας, πολιτικής.

Οι διεθνείς συμβάσεις, τα πρωτόκολλα, οι συμφωνίες για το περιβάλλον, συνθέτουν ένα εξελισσόμενο σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης, που θέτει υπό συνεχή κρίση και αμφισβήτηση τον παραδοσιακό τρόπο άσκησης πολιτικής. Οι επιστήμονες σήμερα έχουν τοποθετήσει όλα τα κομμάτια στο παζλ του παγκόσμιου περιβάλλοντος. Όμως το παζλ αυτό δεν είναι κάτι στατικό. Η διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα προς επίλυση από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό ζήτημα, προς επίλυση από όλους τους παίκτες του παιχνιδιού, με συνεχή συνεργασία και αναπροσαρμογή των αποφάσεων στα νέα δεδομένα».

Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας: «Η αειφορία δεν είναι θέμα ιδεολογίας, είναι θέμα επιβίωσης. Παλαιότερα, όταν η ζωή των ανθρώπων γινόταν δύσκολη, μετανάστευαν. Σήμερα η ρύπανση είναι παγκόσμια, ο πλανήτης γεμάτος. Δεν έχουμε πού (καθαρά) να πάμε. Η Γη είναι ό,τι έχουμε και δεν έχουμε. Είναι αδιανόητο να μην ενδιαφερόμαστε να διαφυλάξουμε πάνω της εκείνα που μας κρατούν στη ζωή. Το σύνθημα με το οποίο εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος “7 δισεκατομμύρια ζωές, ένας πλανήτης, κατανάλωσε υπεύθυνα”, πρέπει να γίνει στόχος όλων μας».