Απ. Κατσιφάρας: Εκτεταμένη παρέμβαση της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των φθορών στο οδόστρωμα της Πατρών – Τριπόλεως (πρώην «111»)

Εμφάνιση 01.JPG

 

Αυτοψία στις εργασίες που γίνονται στην Εθνική Οδό Πατρών – Τριπόλεως (πρώην «111»)  για την συντήρηση, τη βελτίωση και την αποκατάσταση των φθορών που υπάρχουν στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος βρέθηκε στα σημεία που γίνονται οι παρεμβάσεις σε Αχαΐα και Ηλεία, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των έργων.

Πρόκειται για το μείζονος σημασίας έργο για την Περιφέρεια («Συντήρηση- βελτίωση- αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας της ΕΟ «Πάτρα – Τριπόταμα – Διασταύρωση με ΕΟ 74′ στα τμήματα αρμοδιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»), το οποίο είναι συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .

«Για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνια, γίνεται μια τέτοια παρέμβαση, ιδιαιτέρως σημαντική, η οποία θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια όσων κινούνται στην Πατρών – Τριπόλεως, εξαλείφοντας, κατά το δυνατόν, τους κινδύνους και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται κατά καιρούς, εξαιτίας των κατολισθητικών φαινομένων» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «στη συγκεκριμένη οδική αρτηρία έχει δοθεί προτεραιότητα, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων για τους κατοίκους του ορεινού όγκου που διαμένουν εκεί, αλλά και για όσους κινούνται προς την Τρίπολη ή την Πάτρα».

Να θυμίσουμε πως πρόσφατα, μέσα στον Αύγουστο, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής δημοπρασίας, ενέκρινε την έναρξη εκτέλεσης του έργου, υπογράφοντας τη σύμβαση με το μειοδότη και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες.

Και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας: «Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια λαμβάναμε μέτρα βελτίωσης όμως όλα αυτά ήταν προσωρινά. Με τη συγκεκριμένη εργολαβία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάνει μια ουσιαστικότερη παρέμβαση, ενώ θα αποκαταστήσουμε και φθορές που έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά και κατολισθητικά φαινόμενα σε αρκετά σημεία».

Τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα συνόδευαν οι Αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Δ.Ε Μπεσαράτ Φάρες, στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, και συναντήθηκαν στα σημεία παρεμβάσεων με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, τον αναπληρωτή Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Δέδε, αντιδημάρχους και προέδρους των Τοπικών Ενοτήτων.

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

Με το έργο αυτό, θα δοθεί προτεραιότητα, στις εργασίες επισκευής και συντήρησης για την αποκατάσταση των υπαρχουσών φθορών του εν λόγω οδικού δικτύου.

Επικουρικά, στην παρούσα εργολαβία θα συμπεριληφθούν κατά το εφικτό, εργασίες άρσης επικινδυνότητας και αποκαταστάσεις βλαβών σε στηθαία ασφαλείας, πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης κ.λπ.

Οι εργασίες συντήρησης, που θα εκτελεσθούν, θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση των φθορών και βλαβών του εθνικού οδικού δικτύου, την άρση της επικινδυνότητας και θα επιδιώκουν την επαναφορά του έργου στην αρχική του κατάσταση και τη γενικότερη βελτίωση του.

Κομβικά σημεία στα οποία γίνονται παρεμβάσεις είναι, μεταξύ άλλων, στο σημείο κατολίσθησης στην Καλλιθέα (γέφυρα Κρητικού), Δαφνούλα, Διάσελλο, Σταυροδρόμι, Καρπέτα, Πανόπουλου, Σπαρτουλιά, Αντρώνι, Καλλιμάνι, είσοδος και τέλος οικισμού Λαμπείας, Ορεινή, Τριπόταμα, Πάος, Δάφνη, Σειρές και όρια Αχαΐας με Αρκαδία.

Πρόκειται κυρίως για εργασίες:

– χωματουργικών έργων, με καθαρισμούς τάφρων, άρση καταπτώσεων και καθαρισμούς οχετών,

– τεχνικών έργων, με επενδύσεις προστασίας πρανών, συρματοπλέγματα και τοίχους αντιστήριξης, μικροκατασκευές, τοποθέτηση καλυμμάτων φρεατίων,

– ασφαλτικών, με εργασίες αποκατάστασης του φθαρμένου ασφαλτοτάπητα, με απόξεση ασφαλτικού οδοστρώματος, ασφαλτικές ισοπεδωτικές στρώσεις και επούλωση λάκκων,

-σήμανσης και ασφάλειας, με εργασίες αντικατάστασης φθαρμένων στηθαίων ασφαλείας, τοποθέτηση νέων στηθαίων, αντικατάσταση κατεστραμμένων στηθαίων γεφυρών, τοποθέτησης πληροφοριακών και ρυθμιστικών πινακίδων οδικής σήμανσης, διαγράμμιση οδοστρώματος ,

-πρασίνου, με εργασίες κοπής κλαδιών δέντρων, καθαρισμό ερεισμάτων οδού κ.λ.π.