Αυτή είναι η γυναίκα που ίσως γίνει η πρώτη πρόεδρος της Αμερικής

kamala-harris-696x348

Μία από τις πολλές συνέπειες της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τρίτης είναι ότι το έθνος θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να δει μια γυναίκα να εκλέγεται πρόεδρος.

Η ήττα της Χίλαρι Κλίντον πλήγωσε πολλούς ανθρώπους στις ΗΠΑ που ανυπομονούσαν να δουν μια γυναίκα να ανεβαίνει στην εξουσία. Όμως ανάμεσα στους νικητές της Τρίτης είναι η νεοεκλεγείσα Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Καμάλα Χάρις, που ίσως αποτελέσει την γυναίκα που θα σπάσει την «γυάλινη οροφή».

Η ίδια έχει παρομοιαστεί με τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του στη Γερουσία. Η καταγωγή της και η προσεγμένη, μα παράλληλα ανθρώπινη προσέγγιση της πολιτικής που ακολουθεί εμπεριέχει όλα όσα θα πρέπει, σύμφωνα με πολλούς, να στοχεύσει στο μέλλον το Δημοκρατικό Κόμμα. Ακόμα και πριν την νίκη της στη Γερουσία, η ίδια φημολογούνταν να γίνει κυβερνήτης στην Καλιφόρνια, αντιπρόεδρος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ορίστε μερικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να ξέρετε για την γυναίκα που ίσως ανταγωνιστεί τον Τραμπ το 2020.

Ήταν επί έξι χρόνια επικεφαλής στο δικαστικό σώμα της Καλιφόρνιας

Η Χάρις, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο, έχει πολλά χρόνια στο ενεργητικό της ως εισαγγελέας και εξελέγη δύο φορές ως αρχιεισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο, μέχρι που εξελέγη επικεφαλής του δικαστικού σώματος της Καλιφόρνιας το 2010.

Ανάμεσα στα έργα της: η δημιουργία καμπάνιας για την μείωση των απουσιών μαθητών από τις σχολικές αίθουσες (ένα φαινόμενο που παρουσιάζει άνοδο στην Πολιτεία), η μείωση των ελαττωματικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την εξέταση γυναικών που έχουν πέσει θύματα βιασμού, η επιτυχής μήνυση των ιδιωτικών Κολεγίων Corinthian Colleges που χρεοκόπησαν το 2015, οδηγώντας στην οικονομική καταστροφή δεκάδες χιλιάδες φοιτητές.

Ακόμα, είναι μία από τις ελάχιστες δικαστικούς λειτουργούς που στηρίζουν ανοιχτά το κίνημα Black Lives Matter. Τον Ιούλιο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, η ίδια μίλησε για τους θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικούς, τονίζοντας ότι οι Πολιτείες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βέβαια, δέχεται κριτική ότι δεν κάνει όσα θα έπρεπε για να διερευνήσει τις δολοφονίες αστυνομικών, ενώ πολλοί είναι αντίθετοι στις προτάσεις της για τοποθέτηση καμερών στις στολές αστυνομικών.

Στηρίζει σθεναρά το σχέδιο αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος που προτείνει

Η Χάρις έχει πολλές φορές δώσει μάχες για την εφαρμογή αυτού που ονομάζει «έξυπνη» προσέγγιση στην επιβολή δικαιοσύνης. Η ίδια δίνει έμφαση στην μείωση του αριθμού μικρής κλίμακας εγκληματιών που βρίσκονται στην φυλακή. Ακόμα, έχει υποστηρίξει δημοσίως την πεποίθησή της ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει και έχει τονίσει την σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Το 2013, η ίδια ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την μείωση των φαινομένων υποτροπής.

Την ίδια στιγμή όμως, υποστηρικτές της αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος αναφέρουν ότι η ίδια δεν υποστήριξε και τόσο θερμά τις ιδέες της, λέγοντας ότι η μείωση του πληθυσμού των φυλακών έγινε μέσω εκκλήσεων πολιτών. Ακόμα, κατηγορείται ότι δεν παίρνει την θέση που θα έπρεπε απέναντι στα παραπτώματα των εισαγγελέων.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην μάχη για την ισότητα στον γάμο

Η ίδια αρνήθηκε να στηρίξει πρόταση του 2008 που θα απαγόρευε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Πολιτεία και το 2011 η ίδια άσκησε πίεση να μην εξεταστεί η αντισυνταγματικότητα ή μη της απαγόρευσης.

Η ίδια παραμένει υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γκέι και το 2015 άσκησε κριτική στο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Άντονι Σκαλία, όταν αυτός χαρακτήρισε «εξαίρεση» την Καλιφόρνια σε λόγο του μετά την νομιμοποίηση των γάμων σε όλη την χώρα.

Έχει ήδη γράψει ιστορία με την νίκη της στη Γερουσία

Η Χάρις είναι μόλις η δεύτερη μαύρη γυναίκα που εκλέχτηκε στη Γερουσία. Ακόμα, ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή -και μάλιστα με Ινδικές ρίζες- που έγινε επικεφαλής του δικαστικού συστήματος της Καλιφόρνια.

Έχει φίλους στον Λευκό Οίκο

Ο Μπάρακ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκρίνουν την Χάρις και την είχαν στηρίξει στον αγώνα για τη Γερουσία.

Η πρώτη της κίνηση στην Γερουσία; Να καταδικάσει τον «Τραμπισμό»

Η νίκη της Χάρις συνέπεσε με την νίκη του Τραμπ και η ίδια βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές αξίες που προωθούσε ο Τραμπ κατά την διάρκεια της εκστρατείας του.

Huffingtonpost.gr