Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Επιταχύνεται διαδικασία υλοποίησης του έργου

46ac64e746bca73a018bd599b152167d_l

Επιταχύνεται η διαδικασία με την οποία τελικά θα υλοποιηθεί το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος. Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες του ypodomes.com ο λόγος είναι η αλλαγή της ειδικής διάταξης για την έγκριση του Φακέλου Μεγάλου Έργου όπου πλέον εγκρίνεται η δημοπράτηση των έργων με την προϋπόθεση ότι η Προϊστάμενη Αρχή δεν θα προχωρήσει σε κοινοποίηση της εγκριτικής απόφασης του αποτελέσματος των αποτελέσματος των δημοπρασιών, πριν την ένταξη του έργου στο Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Η αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη διάταξη είναι πως αντί για την ένταξη στο ΕΣΠΑ η Προϊστάμενη Αρχή έπρεπε να περιμένει την οριστική έγκριση του φακέλου μεγάλου έργου για να εγκρίνει το αποτέλεσμα των δημοπρατήσεων, γεγονός που δημιουργούσε εκ των πραγμάτων μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις.

Αυτό σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υποδομών θα διευκολύνει την διαδικασία των δημοπρατήσεων και εφόσον το έργο ενταχθεί τάχιστα στο ΕΣΠΑ μέσω του Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ οι προσυμβατικές διαδικασίες θα μπορούν να τρέχουν παράλληλα με την έγκριση του Φακέλου Μεγάλου Έργου, χωρίς το ένα να εξαρτάται απόλυτα από το άλλο και θα μπορούν να εγκριθούν τα αποτελέσματα των δημοπρατήσεων σχεδόν άμεσα. Με την έγκριση του Φακέλου Μεγάλου Έργου τα έργα θα πρέπει απλά να υπογραφούν και να ξεκινήσουν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Αυτό συμβαίνει καθώς 2 χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία του πρώην Υπουργού Υποοδομών Μ.Χρυσοχοϊδη για το Πάτρα-Πύργος είμαστε ακόμα στα μισά των σαλαμοποιημένων δημοπρατήσεων.

ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η 4Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΕΜΠΤΗ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι τα Χριστούγεννα ενδέχεται να έχει δημοσιευθεί η επαναδημοπράτηση της 4ης εργολαβίας και μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε και την προκήρυξη της δημοπράτηση της 5ης εργολαβίας.

Η 4η εργολαβία του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος περιλαμβάνει το τμήμα Βάρδα-Κυλλήνη μήκους 9χλμ. Το κόστος του έργου είναι 70.710.000 (ποσό με ΦΠΑ)και αφορά έργα από τη Χ.Θ 37,5 μέχρι τη Χ.Θ. 46,5. Μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη σε κόστος εργολαβία από τις 4 που έχουν βγει στον αέρα.

Η διάρκεια του έργου είναι (όπως και στις 3 πρώτες εργολαβίες) 42 μήνες και πιθανή ολοκλήρωση θα είναι μέχρι το 2021.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com