Αφιέρωμα: Η ελληνική παροικία του NBA

greeksnba

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους τρεις Ελληνες τη νέα σεζόν; Το NBA Greece αναλύει πώς έχουν τα δεδομένα για τον Γιάννη, τον Κουφό και τον Παπαγιάννη.

Η 71η σεζόν είναι προ των πυλών και η ελληνική παροικία του ΝΒΑ μεγάλωσε. Ξανά. Οι Ελληνες του ΝΒΑ έγιναν ξανά τρεις φέτος με την προσθήκη του Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος επιλέχθηκε στο Draft από τους Sacramento Kings και θα δώσει μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Κώστα Κουφό την απαραίτητη ελληνική εσάνς που θα κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα ξενύχτια μας.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε όμως από τα τρία δικά μας παιδιά στο φετινό μαραθώνιο; Το NBA Greece αναλύει πώς έχουν τα δεδομένα για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Κώστα Κουφό και τον Γιώργο Παπαγιάννη λίγο πριν από την έναρξη της κανονικής περιόδου.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Τι έκανε πέρυσι: Την καλύτερη του χρονιά στο ΝΒΑ σε ατομικό επίπεδο. Είχε 16,9 πόντους, 7,7 ριμπάουντ, 4,3 ασίστ, 1,2 κλεψίματα, 1,4 κοψίματα κατά μέσο όρο, σουτάροντας με ποσοστό πάνω από 50% εντός πεδιάς και με 72,4% από τη γραμμή των ελευθέρων βολών.

 

Τι θα περιμένουμε φέτος: Τον Γιάννη σε ρόλο πλέι μέικερ. Και ηγέτη βεβαίως, βεβαίως. Στα 22 του χρόνια ο Αντετοκουνμπο θα κρατάει στα χέρια του τα κλειδιά των Bucks. Θα είναι αυτός που θα κάνει κουμάντο στην επίθεση, θα κρατάει περισσότερο τη μπάλα, θα δημιουργεί, θα σκοράρει, θα μαζεύει ριμπάουντ, θα κάνει τα πάντα.

 

Τι ΔΕΝ θα περιμένουμε φέτος: 1) Τον Γιάννη να μαρκάρει πόιντ γκαρντ. Όχι, είπαμε ότι θα είναι ο πόιντ γκαρντ στην επίθεση, αυτό όμως δεν θα κυνηγάει τους αντίπαλους “άσους” στην άμυνα. 2) Τον Γιάννη να σουτάρει τρίποντα. Ακόμα κι αν σουτάρει με καλύτερα ποσοστά από μακρινή απόσταση, μην περιμένετε να επιχειρεί και φέτος πάνω από 1,5-2 τρίποντα ανά αγώνα.

 

Το ιδανικό σενάριο θα είναι: Να γίνουν όλα όπως τα έχει σχεδιάσει στο μυαλό του ο Jason Kidd. Ο Γιάννης θα ενσαρκώσει τέλεια το ρόλο του πλέι μέικερ, θα τελειώσει τη σεζόν έχοντας 18-19 πόντους, 7-8 ριμπάουντ και 6-7 ασίστ ανά αγώνα, γεμίζοντας παράλληλα και την υπόλοιπη στατιστική με κλεψίματα και κοψίματα. Α, και οι Bucks θα κερδίζουν παράλληλα, επιστρέφοντας στα Playoffs μετά το περσινό κακό διάλειμμα.

 

Το απευκταίο σενάριο θα είναι: Το πείραμα “πόιντ γκαρντ” να αποδειχτεί “φούσκα”. Με τον Αντετοκούνμπο να είναι πια το κεντρικό πρόσωπο της επίθεσης, οι αντίπαλες ομάδες θα επικεντρώνονται στην εξουδετέρωσή του, θα του “δίνουν” το μακρινό σουτ και αυτός θα εξακολουθεί να χάνει περισσότερα σουτ απ’ όσα βάζει. Τα ποσοστά του Γιάννη θα πέσουν και οι Bucks θα μείνουν πάλι εκτός Playoffs.

Κώστας Κουφός

Τι έκανε πέρυσι: Μία από τα ίδια. Ο Κώστας Κουφός έχει κλείσει οκτώ χρόνια στο ΝΒΑ και ο ρόλος του μοιάζει ίδιος και απαράλλαχτος κάθε χρονιά, ανεξαρτήτος ομάδας. Δεν θεωρείται πάντως τυχαία ένας από τους πιο αξιόπιστους αμυντικούς μπακ-απ σέντερ του πρωταθλήματος. Τη σεζόν 2015-16 είχε 6,8 πόντους, 5,4 ριμπάουντ και 0,9 κοψίματα μ.ό., με 53,2% στα σουτ και με 54,8% στις ελεύθερες βολές.

 

Τι θα περιμένουμε φέτος: Τον Κώστα βασικό. Για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2012-13 ο Κουφός μάλλον θα ξεκινήσει τη χρονιά έχοντας θέση στην αρχική πεντάδα της ομάδας. Αυτό έγινε στα 5 από τα 6 παιχνίδια της Preseason και λογικά αυτό το πλάνο θα ακολουθήσει ο Dave Joerger (που τον ξέρει και τον εμπιστεύεται από το Memphis) και στην κανονική περίοδο. Τουλάχιστον, για το ξεκίνημα της χρονιάς.

 

Τι ΔΕΝ θα περιμένουμε φέτος: Να αλλάξει ρόλο. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα είναι ο παίκτης που θα μάχεται στην άμυνα, θα μαζεύει ριμπάουντ, θα κόβει σουτ, θα κάνει σκληρά σκριν. Είτε βασικός είναι, είτε αναπληρωματικός, ο Κουφός δεν πρόκειται να παίξει ούτε φέτος κεντρικό ρόλο στην επίθεση των Kings. Με τον DeMarcus Cousins δίπλα του, άλλωστε, αυτό θα ήταν αδύνατο να συμβεί.

 

Το ιδανικό σενάριο θα είναι: Ο Κουφός με τον Cousins να “κολλήσουν” καλά ως δίδυμο και οι Kings να γίνουν η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Τα λεπτά του 28χρονου σέντερ θα αυξηθούν στα 23-25 και τα νούμερα του θα ανέβουν γύρω στους 9-10 πόντους και στα 8-9 ριμπάουντ.

 

Το απευκταίο σενάριο θα είναι: Οι Kings να συνεχίσουν να χάνουν και ο Joerger να αρχίσει τους πειραματισμούς και το rotation των πολλών ψηλών που έχει στα χέρια του. Τότε ο Κουφός θα γυρίσει στο ρόλο του μπακ-απ σέντερ και οι Kings θα αρχίσουν να δίνουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους νεαρότερους παίκτες, έχοντας πετάξει άλλη μία χρονιά στα σκουπίδια.

Γιώργος Παπαγιάννης

Τι έκανε πέρυσι: Είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία στη Stoiximan.gr Basket League και κυρίως στους τελευταίους δύο Τελικούς. Επί της ουσίας στα 18 του χρόνια έπαιξε για πρώτη φορά έχοντας ρόλο σε ανδρικό επίπεδο. Τελείωσε τη σεζόν με 6,4 πόντους, 2,6 ριμπάουντ, 0,8 κοψίματα κατά μέσο όρο.

 

Τι θα περιμένουμε φέτος: Να πάρει εμπειρίες. Όχι τόσο μέσα από τους αγώνες, αλλά μέσα από τις προπονήσεις, τη “γεμάτη” καθημερινότητα που έχει ένας NBAer εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου. Σε μία ομάδα με άλλους τέσσερις σέντερ (Cousins, Κουφό, Cauley-Stein, Labissiere) ο ρόλος του Παπαγιάννη θα είναι σίγουρα περιορισμένος. Κι ας ήταν το υψηλότερο φετινό draft-pick των Kings.

 

Τι ΔΕΝ θα περιμένουμε φέτος: Να κάνει ανάλογη rookie season με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο “Big Papa” επιλέχθηκε δύο θέσεις ψηλότερα στο Draft, αλλά αφενός είναι πιο ανέτοιμος να παίξει αμέσως στο ΝΒΑ, αφετέρου θα έχει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο Sacramento. Στην Preseason έπαιζε λιγότερο απ’ όλους τους ψηλούς των “βασιλιάδων” (7,8 λεπτά μ.ό.) και σε δύο αγώνες δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου.

 

Το ιδανικό σενάριο θα είναι: Να πάρει από νωρίς ευκαιρίες στη θέση “5” και να είναι παραγωγικός στα λίγα λεπτά που θα έχει διαθέσιμα να δείξει τι μπορεί να κάνει, ξεπερνώντας στην πορεία τους Cauley-Stein και Labissiere στο rotation του Joerger. Να κλείσει τη σεζόν έχοντας 5-6 πόντους, 3-4 ριμπάουντ και 1 κόψιμο ανά αγώνα, παίζοντας σε περισσότερα από 50 παιχνίδια.

 

Το απευκταίο σενάριο θα είναι: Να μην βρει ποτέ σταθερό χρόνο συμμετοχής. Αυτό θα συμβεί εφόσον ο Willy Cauley-Stein εμφανιστεί πολύ καλύτερος από πέρυσι και ο Skal Labissiere συνεχίσει να παίρνει όσα… ψίχουλα περισσεύουν από τον υπόλοιπο χρόνο -όπως συνέβη στην Preseason. Τότε ο Παπαγιάννης θα βγάλει όλη τη χρονιά βλέποντας του αγώνες από τον πάγκο.

 

Ολοι οι Ελληνες του ΝΒΑ

Με το που πατήσει το πόδι του ο Γιώργος Παπαγιάννης σε κάποιο γήπεδο, θα γίνει με κάθε επισημότητα ο 11ος Ελληνας που θα έχει παίξει στο ΝΒΑ. Διαβάστε ποιοι είναι οι άλλοι 10, από τον πρώτο (Ιάκωβο Τσακαλίδη) μέχρι τον τελευταίο (Θανάση Αντετοκούνμπο).

nba.sport24.gr

Σεζόν Αγώνες Στατιστικά στο ΝΒΑ (μ.ό.)
1. Ιάκωβος Τσακαλίδης 2000-07 315 4,8 πόντοι, 3,9 ριμπάουντ
2. Αντώνης Φώτσης 2001-02 28 3,9 πόντοι, 2,2 ριμπάουντ
3. Ευθύμης Ρεντζιάς 2002-03 35 1,5 πόντοι, 0,7 ριμπάουντ
4. Βασίλης Σπανούλης 2006-07 31 2,7 πόντοι, 0,9 ασίστ
5. Ανδρέας Γλυνιαδάκης 2006-07 13 1,3 πόντοι, 0,6 ριμπάουντ
6. Κώστας Κουφός 2008-σήμερα 502 5,6 πόντοι, 4,8 ριμπάουντ
7. Νικ Καλάθης 2013-15 129 4,2 πόντοι, 2,5 ασίστ, 1,1 κλέψιμο
8. Γιάννης Αντετοκούνμπο 2013-σήμερα 238 12,2π., 6,3ρ., 2,9ασ., 1,0κλ., 1,1κ.
9. Κώστας Παπανικολάου 2014-16 69 3,6 πόντοι, 2,3 ριμπάουντ
10. Θανάσης Αντετοκούνμπο 2015-16 2 3,0 πόντοι, 0,5 ριμπάουντ

nba.sport24.gr