Βάνα Μπάρμπα: Η ήττα από τη Μπελούτσι και το χρόνο

articleGal_47738_51921.w_hr

Μετά την εκλογή της ως Δημοτική σύμβουλος στο δήμο Γλυφάδας με τον Γιώργο Παπανικολάου και την ανάληψη του τομέα Πολιτισμού του Δήμου, η Βάνα Μπάρμπα αποφάσισε να επιστρέψει στο σανίδι.

Αυτό το χειμώνα θα είναι η Μαλένα, η κινηματογραφική ηρωίδα του Τορνατόρε. Είναι αυτή που θα κοντραριστεί στα ίσια με τη Μαλένα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, τη Μόνικα Μπελούτσι.
Η παράσταση Μαλένα κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου στο θέατρο Ορφέας και η Βάνα Μπάρμπα μιλάει στο theTOC.gr για αυτό που θα έρθει, τις συγκρίσεις και για αυτό που ζει:

-Ακούγοντας Μαλένα, συνειρμικά η εικόνα όλων είναι η Μόνικα Μπελούτσι. Δεν μπορείς να αποφύγεις τη σύγκριση, άλλωστε σε έχουν χαρακτηρίσει και ως Ελληνίδα Μπελούτσι
Ναι, σαφέστατα με ενοχλεί η σύγκριση και, μάλιστα, είναι και καταιγιστική. Εννοείται ότι είναι αναμενόμενη και εννοείται ότι έχω μάθει να μη με τρομάζουν συγκρίσεις, κριτικές και λόγια. Δεν μπορώ να τα βάλω με τον χρόνο και δε μπορώ να τα βάλω και με τη Μπελούτσι. Στη μάχη αυτή εκ των προτέρων βγαίνω ητημμένη.

-Γιατί διάλεξες τη Μαλένα;
Τη διάλεξα γιατί είναι μοιραία ηρωίδα και η ιστορία της είναι επίσης μοιραία. Η ιστορία έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα που δεν τη δέχεται η κοινωνία. Τη διαφορετικότητα της ομορφιάς, της ευφυίας, της σεξουαλικότητας.

-Χρειάζεται ταλέντο αυτός ο ρόλος ή αρκεί να ξεχειλίζει η σεξουαλικότητα από μία γυναίκα που μπορεί να τη διαχειριστεί;
Χρειάζεται αλήθεια και αυτός ο ρόλος είναι ένα δικό μου, προσωπικό ταξίδι, που το κάνω χωρίς να θέλω να αποδείξω τίποτα.

-Η Μαλένα μου θυμίζει κάτι από «Βάνα»
Η Μαλένα είναι πιο άτολμη από μένα, δέχεται τη μοίρα της και τελικά στη μάχη κερδίζει η κοινωνία. Μην ξεχνάς ότι όλα διαδραματίζονται τη δεκαετία του ’40, που δε χωρούσε επαναστάσεις.  Αν ζούσε σήμερα πιστεύω ότι θα είχαμε πολλά κοινά. Κοι εμείς το ’40 δε θα μπορούσαμε να σηκώσουμε τον πήχυ τόσο ψηλά. Και μόνο που κάπνιζε τη θεωρούσαν πόρνη. Στο τέλος την ποδοπάτησαν. Η σκηνή που όλο το χωριό τη σκοτώνει στο ξύλο είναι πολύ δυνατή.

-Αποφάσισες να επιστρέψεις τώρα που είσαι εκλεγμένη στο δήμο, που σημαίνει ότι μπορεί να σου δώσει και έξτρα προώθηση για την παράσταση;
Ο δήμος και η παράσταση δεν έχουν καμία σχέση. Στο δήμο ασχολούμαι με ένα κομμάτι που αγαπώ, τα πολιτιστικά. Είναι ένα κομμάτι της ψυχής μου. Θέλω να είμαι χρήσιμη. Ήδη έγινε η μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία με επίκεντρο τον Μίκη Θεοδωράκη, τώρα ετοιμάζουμε τη συναυλία για τα 50 χρόνια του Λευτέρη Παπαδόπουλου και το χριστουγεννιάτικη εκδήλωση σε συνεργασία με το MAD για τα σχολεία του δήμου μας.  Ο δήμος δεν έχει καμία σχέση με το θέατρο και αυτή τη δραστηριότητά μου. Αντιθέτως, οι πρόβες και η ενασχόληση με το θέατρο με πηγαίνουν και λίγο πίσω σε αυτό που εχω αναλάβει.