Γενική Συνέλευση CPMR :Oμιλία Κατσιφάρα για Προσφυγικό(video)

 

Εμφάνιση CTDvagKWcAAfbTp.jpg

Η ομιλία για την Προσφυγική / Μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και Αντιπροέδρου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Απόστολου Κατσιφάρα, κατά την 43η Γενική Συνέλευση της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων 05.11.2015

Να προχωρήσει άμεσα η Ευρώπη σε μια συνολική επίλυση του προσφυγικού ζητήματος βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ζήτησε από το βήμα της 43ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR Απόστολος Κατσιφάρας.

«Γρήγορα και δίχως άλλες καθυστερήσεις η Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα αποσυμφορήσουν τις μεσογειακές χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία που δέχονται το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα τεράστιο κύμα προσφυγικών ροών, να σταματήσουν να πνίγονται στα νερά της Μεσογείου χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά, μανάδες, που προσπαθούν και θέλουν να φύγουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις, τη βία. Δεν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια και να μην δέχεται πως ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση. Δε γίνεται οι Περιφέρειες, οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά να είναι μπροστά, να δείχνουν μεγαλείο ανθρωπισμού, να πέφτουν στη θάλασσα του Αιγαίου για να σώσουν τον κόσμο που πνίγεται και η Ε.Ε. να κινείται αργά. Απειλείται η συνοχή της Ευρώπης. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας, κατά την ομιλία του στην Φλωρεντία της Ιταλίας.

«Μέχρι πριν μερικούς μήνες, οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι ζούσαν σε μια προστατευμένη περιοχή, καλά απομονωμένη από τις συγκρούσεις και τις ταραχές που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, οι Περιφέρειες στα σύνορα της Ευρώπης, προειδοποιούσαμε από πολύ πριν, και ιδίως πριν αρκετούς μήνες από το Παλέρμο όταν ξεκινούσαμε την ανθρωπιστική εκστρατεία «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι» καλώντας, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πάρουν στα σοβαρά τη κρίση που εξελισσόταν στα νερά της Μεσογείου και τη κοινή γνώμη να αφυπνιστεί» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη Συνέλευση συνεχίζοντας πως όταν άρχισαν να καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες, μόνο τότε η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί τη σκληρή πραγματικότητα.

«Όμως η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη. Δεν διέθετε τις πολιτικές, τη διπλωματία και τα εργαλεία που απαιτούνταν. Και, μόλις οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη, η κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ απέτυχε», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Απευθυνόμενος ο κ. Κατσιφάρας στους συμμετέχοντες της CPMR, παρουσία του Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, του προέδρου της CPMR και Περιφερειάρχης των Αζορών Βάσκο Κορντέιρο, στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειαρχών από ολόκληρη την Ευρώπη ζήτησε να γίνουν άμεσα κατανομές πόρων ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών, στην υποδοχή, την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων και στον προληπτικό σχεδιασμό.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι τόσο απελπισμένοι, που διακινδυνεύουν την υγεία και τη ζωή τους για την μεγάλη πορεία τους σε έναν ασφαλέστερο και καλύτερο κόσμο. Ο στρατός και οι φράχτες εναντίων αυτών των απεγνωσμένων ανθρώπων δεν είναι η λύση. «Οι δυο πλευρές του κάθε φράχτη που υψώνεται, της κάθε θάλασσας που στέκει ανάμεσα, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.

 

Το διεκδικητικό πλαίσιο της 43ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR

Κατά την 43η Γενική Συνέλευση της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως το οι προτάσεις των Περιφερειών για το ζήτημα της Μετανάστευσης, η μεταρρύθμιση της Πολιτικής Συνοχής, η Ένωση της Ενέργειας, η Παγκόσμια Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, η χωρική ανάπτυξη, τα επενδυτικά εργαλεία (πακέτο Γιούκερ).

Στη Γενική Συνέλευση, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε επίσης, εκτός του κ. Κατσιφάρα ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Καρπέτας, ενώ από την Ελλάδα έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο Περιφερειάρχης Ιονίου Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και Αντιπρόεδρος της CPMR για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις Γεώργιος Αλεξάκης. Επίσης συμμετείχαν, ο Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, η Υπουργός Περιφέρειας Καλαβρίας Φεντερίκα Ροτσισάνο, η Υπουργός Περιφέρειας Καμπανίας Σερένα Αντζιόλι, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σκόνε και Αντιπρόεδρος της CPMR Ανίκα Άνερμπι Τζάνσον.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας είχε γεύμα εργασίας με τον Επίτροπο κ. Στυλιανίδη, τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας της Τοσκάνης Enrico Rossi, τον Πρόεδρο της CPMR και Περιφερειάρχη των Αζορών, Βάσκο Κορντέιρο, τη Γενική Γραμματέα της CPMR Ελένη Μαριάνου κ.α.