Γιατί πρέπει να αλλάζουμε γυαλιά ηλίου κάθε δύο χρόνια

550_334_531615Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να αλλάζουν το αργότερο κάθε δύο χρόνια, διότι η προστατευτική δράση τους έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου φθίνει με τον καιρό, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βραζιλία.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Biomedical Engineering OnLine», οι ακτίνες του ηλίου βλάπτουν σταδιακά τα φίλτρα εναντίον της UV που διαθέτουν οι φακοί των γυαλιών.

Αυτό έχει ως συνέπεια να τους διαπερνά ολοένα περισσότερη UV, προκαλώντας αλλεπάλληλες μικροφθορές στα μάτια οι οποίες αυξάνουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων οφθαλμοπαθειών, όπως το πτερύγιο, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
«Η υγεία των ματιών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και περισσότερο στις νότιες χώρες όπου τα επίπεδα της UV είναι πολύ υψηλά το καλοκαίρι», δήλωσε η δρ Λιλιάνε Βεντούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο.

«Τα γυαλιά ηλίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ματιών και οι φακοί τους πρέπει να διαθέτουν επαρκή φίλτρα για τη UV – κάτι το οποίο παύει να υφίσταται με τον καιρό».

Όπως εξήγησε η δρ Βεντούρα, η ανθεκτικότητα των φίλτρων των γυαλιών ηλίου στην UV ελέγχεται με ειδικό τεστ, το οποίο είναι κοινό σε Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Το τεστ γίνεται σε εξομοιωτή ηλίου στον οποίο εκτίθενται τα φίλτρα των γυαλιών ηλίου επί 50 αδιάκοπες ώρες, από απόσταση 30 εκατοστών του μέτρου από την πηγή του φωτός. Η πηγή αυτή είναι μία λάμπα των 450 W, που αντιστοιχεί σε δύο μέρες σε φυσικό περιβάλλον το καλοκαίρι ή τέσσερις το χειμώνα.
Η δρ Βεντούρα και οι συνεργάτες της εξέτασαν την επάρκεια του τεστ, υπολογίζοντας την άμεση και την έμμεση έκθεση μιας κατακόρυφης επιφάνειας στην UV στη διάρκεια ενός έτους, και συγκρίνοντάς την με αυτήν στη διάρκεια του τεστ.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η αληθινή έκθεση είναι πολύ μεγαλύτερη, επομένως «το τεστ είναι αναποτελεσματικό στην παρούσα μορφή του».

Οι ερευνητές προτείνουν να αντικατασταθεί από μέτρηση επί 67,3 αδιάκοπες ώρες και από απόσταση 0,5 εκατοστού, διότι έτσι «θα πιστοποιηθεί η ασφάλεια των γυαλιών ηλίου για χρήση επί 2 χρόνια, εφ’ όσον τα φοράει κανείς 2 ώρες την ημέρα», είπε η δρ Βεντούρα.

Για πιο πολύωρη χρήση, θα πρέπει να αντικαθίστανται ακόμα πιο συχνά, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: tanea.gr