Γ.Ε.Α: Με τη δροσιά της λίμνης, χορός και τραγούδι, στην Τριχωνίδα

Εμφάνιση ΓΕΑ.jpg

Με τη δροσιά της λίμνης, χορός και τραγούδι, είναι ο τίτλος της Παραδοσιακής Μουσικοχορευτικής Εκδήλωσης που διοργανώνει για πρώτη φορά ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου ( ΓΕΑ ), στη λίμνη Τριχωνίδα.

Είναι γεγονός ότι ο Λαογραφικός Όμιλος της ΓΕΑ, στην προσπάθεια του να συνδέσει τους παραδοσιακούς χορούς της χώρας με τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, επέλεξε την περιοχή Ντουγρί της λίμνης Τριχωνίδας προκειμένου να υλοποιήσει το εγχείρημα αυτό.

Ένα εγχείρημα, η στόχευση του οποίου φιλοδοξεί να διευρύνει εκτός των άλλων και τις φιλικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ και των άλλων χορευτικών φορέων που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση.

Η συμμετοχή άλλωστε και άλλων επτά ακόμη φορέων στην εκδήλωση, σηματοδοτεί και το γενικότερο πνεύμα συνεργασίας που διέπει όλες τις πρωτοβουλίες του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ, φιλοδοξία του οποίου είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση να εξελιχθεί σε δεύτερο χρόνο σε εργαστήρι συνάντησης και δημιουργίας πολιτισμικών τάσεων και φορέων.

Προς αυτή την κατεύθυνση συναινούν οι πλούσιες πολιτισμικές παραδόσεις της πατρίδας μας και οι εκφραστές τους, οι οποίοι στα πλαίσια της εκδήλωσης συναντιούνται να συζητήσουν, να χορέψουν και να γλεντήσουν σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλος, που αξίζει της ανάλογης προσοχής όλων μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα εξελιχθεί μέσα από δύο ενότητες με μουσικοχορευτικό περιεχόμενο και την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων σε ένα γλέντι με τις τέσσερις παραδοσιακές ορχήστρες που θα λάβουν μέρος.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας οι συμμετέχοντες φορείς θα παρουσιάσουν και θα χορέψουν με τις ανάλογες παραδοσιακές ενδυμασίες, τοπικούς χορούς με την παρακάτω σειρά και θεματολογία:

  • Το Εργαστήρι Λαογραφίας Πολιτισμού και Παράδοσης: ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ, με χορούς από την Κόνιτσα.
  • Ο Σύλλογος Φίλων της Παράδοσης οι ΡΊΖΕΣ, με χορούς από την Μακεδονία.
  • Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μεσολογγίου, με χορούς από την Αιτωλοακαρνανία.
  • Ο Σύλλογος: ΑΡΤΕΜΙΣ Λέρου με χορούς από το Νησί της Λέρου.
  • Ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΨΑΘΑΣ, με χορούς από τον Πόντο.
  • Το Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αγρινίου, με χορούς από την Αρτάκη-Κυζίκου.
  • Το Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αγρινίου, με χορούς από την Β. Θράκη.
  • Ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, με χορούς από τις Κυκλάδες και Εύβοια.

Τα παραπάνω χορευτικά δρώμενα θα συνοδεύονται κατά περίπτωση από τις τέσσερις παραδοσιακές ορχήστρες που λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση, όπως αυτή της Λέρου, η Ποντιακή ορχήστρα, η ορχήστρα του Αργύρη Κόκορη καθώς και μια ντόπια Ζυγιά.

Μετά τα το πέρας αυτής της ενότητας θα ακολουθήσει το μεγάλο γλέντι με την συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων και με την ευθύνη των διοργανωτών.

Ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου με την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης ευελπιστεί στην πολιτισμική αναβάθμιση του τόπου μας αλλά και στην συνδυασμένη ανάδειξη των φυσικών πόρων της περιοχής πέριξ της Λίμνης Τριχωνίδας.

Η συμμετοχή του κοινού της περιοχής στα δρώμενα της εκδήλωσης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Λαογραφικό Όμιλο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου και τους ανθρώπους του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 στην περιοχή Ντουγρί της Λίμνης Τριχωνίδας ( Κτήμα Πιθάρι ) στις 08:45 το βράδυ.

Η είσοδος του κοινού για την παρακολούθηση της πρώτης ενότητας της εκδήλωσης είναι ελεύθερη, ενώ για το γλέντι που θα ακολουθήσει απαιτούνται προσκλήσεις.

Πληροφορίες για την εκδήλωση, τη διάθεση προσκλήσεων και τις κρατήσεις για το γλέντι στα τηλέφωνα 6977285049 και 26410 62160.