Δήμος Αγρινίου :Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό Ζίκα

 

Η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου σας ενημερώνει, βάσει των οδηγιών που έχουν εκδοθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τον ιό Ζίκα:

 

Το 2014 αναφέρθηκαν κρούσματα από τον ιό Zika στην Αφρική , στη Νοτιανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Από τον Μάιο του 2015 είναι σε εξέλιξη επιδημία από τον ιό Ζίκα στη Βραζιλία και πρόσφατα ανακοινώθηκαν κρούσματα στην Κεντρική και Νότια Αμερική, Αφρική, ενώ αναμένεται περεταίρω εξάπλωση του ιού και σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον, έως τις 18 Φεβρουαρίου 2016 έχουν επιβεβαιωθεί και εισαγόμενα κρούσματα του ιού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στον Καναδά.

 

Πληροφορίες:

 

– Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί τον Δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα (τσίμπημα) μολυσμένου κουνουπιού.

-Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν: πυρετό, πονοκέφαλο, επιπεφυκίτιδα, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

-Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες

-Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

-Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

 

Οδηγίες:

 

Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

 

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

 

  1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
  2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες εγκεκριμένες στην Ευρώπη όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) κ.α.
  3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης τους.
  4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου.

 

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές.

 

Συγκεκριμένα, στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται αναβολή του ταξιδιού ή λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας κατά των δηγμάτων από κουνούπια σε περίπτωση που το ταξίδι δεν αναβάλλεται

 

Πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός Zika μπορεί να μεταδοθεί με το σπέρμα γι αυτό συνιστάται στους ταξιδιώτες σε ενδημικές περιοχές να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.

 

Μετά την επιστροφή από περιοχές με κρούσματα από τον ιό Zika, παρακολουθείτε την υγεία σας για 21 ημέρες.

Αν κατά την διάρκεια αυτών των ημερών εμφανιστεί πυρετός, εξάνθημα, πονοκέφαλος, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια και ενημερώστε τον ιατρό για το πρόσφατο ταξίδι σας.

 

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 5212000 ή επισκεφτείτε το www.keelpno.gr

 

                                       Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

       ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ &  ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

                          ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ