Δίκη Γιακουμάκη: Άγνοια δηλώνουν οι μάρτυρες, αιχμές Κούγια για ψευδορκία – Η δίκη συνεχίζεται την 31η Οκτωβρίου

imagehandler

Με καταθέσεις σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής συνεχίστηκε χθες, Τρίτη, η δίκη για την παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση του αδικοχαμένου νεαρού φοιτητή

Στις 9 το πρωί της 31ης Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Την Τρίτη ήταν η σειρά του συγκατοίκου του Βαγγέλη Γιακουμάκη και της υπεύθυνης της εταιρείας που είχε αναλάβει τη φύλαξη της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων να καταθέσουν για την υπόθεση.

Ο συγκάτοικος του Βαγγέλη, που φοίτησε στη Γαλακτοκομική Σχολή την ίδια περίοδο με τον 20χρονο, κατέθεσε πως ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί περιστατικό βίας σε βάρος του και πως άλλοι σπουδαστές του είχαν πει, ότι τις ημέρες των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, κάποιοι Κρητικοί δημιούργησαν πρόβλημα στον άτυχο νέο. Επίσης είπε πως ο Βαγγέλης ποτέ δεν του μίλησε για τον λόγο που άλλαξε δωμάτιο, τον Μάρτιο του 2014, καθώς ήταν κλειστός στον εαυτό του.

Η υπεύθυνη της εταιρείας φύλαξης κατέθεσε ότι υπήρχε ένα τετράδιο συμβάντων, όπου οι φύλακες της κάθε βάρδιας έγραφαν ότι συμβαίνει στην Σχολή κάθε 24ωρο και το πρωί λάμβαναν γνώση οι καθηγητές και ο διευθυντής. Σημείωσε πως στην αντίληψή της δεν είχε πέσει κάτι σε βάρος του σπουδαστή, αλλά ούτε και οι υπάλληλοί της είχαν αντιληφθεί κάποιο συμβάν ενώ ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2014, ο διευθυντής της σχολής την κάλεσε να συμμετέχει σε σύσκεψη, με αφορμή τις φήμες που υπήρχαν για προβλήματα που δημιουργούν κάποιοι Κρητικοί στον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Σύμφωνα με το epirus.tv η μάρτυρας αναφέρθηκε και στην επικοινωνία της με τη μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Mαρία Φρονημάκη, όταν εκείνη πήγε στη Σχολή λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση του σπουδαστή.

Όπως αποκάλυψε, τη ρώτησε αν γνώριζε τα προβλήματα του Βαγγέλη το διάστημα λίγο πριν την αλλαγή δωματίου στην εστία, για να λάβει θετική απάντηση από την μητέρα του η οποία τότε είχε δώσει την ακόλουθη συμβουλή στον γιο της: «Είναι 20 ετών, μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του, να μην αποκοπεί από τους Κρητικούς, είναι πατριώτες».

Ο συνήγορος του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής, Αλέξης Κούγιας, τόνισε ότι από την μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης, κανένας από τους μάρτυρες που έχουν εξεταστεί, δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένο περιστατικό βίας σε βάρος του Βαγγέλη ενώ άφησε αιχμές για τις δημόσιες τοποθετήσεις ιδιωτικού αστυνομικού, σχετικά με την υπόθεση Γιακουμάκη και την σχέση του με μάρτυρα που κατέθεσε την πρώτη μέρα. Τέλος ζήτησε από το Δικαστήριο να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παραπλάνησης μάρτυρος σε ψευδορκία, με αφορμή -όπως υποστήριξε- την πρωτοβουλία του κ. Τσούκαλη να έρθει από τη Βραζιλία ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε μετά τους γονείς του Βαγγέλη.

Ο κ. Κούγιας άφησε αιχμές για την γνωστή δημοσιογράφο Αγγελική Νικολούλη -που ασχολήθηκε εκτενώς με την υπόθεση στην εκπομπή της Φως στο Τούνελ- και τον Γιώργο Τσούκαλη, κατηγορώντας τους πως διόγκωσαν την υπόθεση.

Σε δηλώσεις ο ιδιωτικός ερευνητής και συνεργάτης του κ. Τσούκαλη, Φώντας Βρόσγος, έκανε λόγο για «άθλιες συκοφαντίες», υπογραμμίζοντας πως δεν συνέβη τίποτα από τα προαναφερθέντα. Ούτε καλύφθηκαν από τους ίδιους τα έξοδα του ταξιδιού, ούτε υπήρξαν άλλου είδους συνομιλίες. Ο κ. Βρόσγος μάλιστα μετέφερε και την πρόθεση του κ. Τσούκαλη να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

 

Τις προηγούμενες ημέρες, είχε προηγηθεί η κατάθεση της Έλενας Ακρίτα…

Η κυρία Ακρίτα κατέθεσε στο δικαστήριο ότι έστειλε επιστολή προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση, για παρέμβαση πολιτικού προσώπου στην υπόθεση, αφού προηγουμένως, είχε διασταυρώσει τις πληροφορίες της σχετικά με το θέμα, ενώ επικαλέστηκε δημοσιογραφικό απόρρητο.

Μετά την κατάθεσή της, μίλησε στις κάμερες και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όπως ίσως είναι γνωστό και με βάση αυτά που κατέθεσα στη ΓΑΔΑ, υπέπεσαν κάποια φρικαλέα πράγματα στην αντίληψή μου τότε για την περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ως δημοσιογράφος αλλά και με όλη μου την ευαισθησία σαν μητέρα, όφειλα να διασταυρώσω και αργότερα να δημοσιοποιήσω την έρευνά μου αυτή».

Εν συνεχεία είπε: «Η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να σταματήσουν δύο πράγματα στην Ελλάδα…».  Κάπου εκεί δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και εξήγησε στους δημοσιογράφους: «Το παιδί μου είναι στην ίδια ηλικία με τον Βαγγέλη και κατά κάποιο τρόπο είναι και δικό μου παιδί».

Στη συνέχεια ανέφερε τα δύο πράγματα που πρέπει να σταματήσουν. «Να δουλέψουμε όλοι για αυτόν τον σχολικό εκφοβισμό, για τον αδύνατο και για την σιωπή. Όταν ο Βαγγέλης έλεγε ότι μου κάνουν πλάκα το έλεγε επειδή φοβόταν να πει την αλήθεια… Και το δεύτερο, η στάση του όποιου βουλευτή είναι το ρουσφέτι, ο κομματάρχης του, ο νομός του, ο παλαιοκομματισμός του και όλα αυτά με τη ρομφαία της ασυλίας. Ότι ό,τι και να κάνω εγώ, δεν πρόκειται να πάθω τίποτα. Θα απειλώ τους άλλους για τη δικαιοσύνη λες και η δικαιοσύνη είναι μια εκδικητική εξουσία. Κάποια στιγμή πρέπει να λογοδοτήσουμε όλοι και τα στόματα παραμένουν ακόμη κλειστά. Όμως ο καθένας κρίνει κατά τη συνείδηση και τον δικό του αξιακό κώδικα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Espresso», δύο πρόσωπα – κλειδιά, άλλοτε συμφοιτητές του Βαγγέλη, που πιθανότατα γνώριζαν τι περνούσε ο άτυχος φοιτητής της Γαλακτοκομική Σχολής, αναμένεται να κληθούν για κατάθεση ως μάρτυρες ρίχνοντας φως στην πολύκροτη υπόθεση.

Tην πρώτη ημέρα της δίκης είχε προκαλέσει εντύπωση όσα κατέθεσε φοιτητής της σχολής στην αίθουσα. Ο σπουδαστής κατέθεσε πως διευθυντής της Σχολής τον βρήκε στο Facebook, χρησιμοποιώντας το προφίλ με το όνομα «Κώστας Τυροκόμος» και του ζήτησε να μην μιλήσει στον Τύπο, ενώ σε μεταξύ τους επικοινωνία του είχε πει «μην λες τίποτα παραέξω, μην κινδυνεύσεις και εσύ από τους Κρητικούς».

protothema.gr