Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Τα τμήματα του Αγρινίου δεν θα γίνουν η Ιφιγένεια για τα συμφέροντα κάποιων καθηγητών

unnamed

Με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο, ο Βουλευτής του Νομού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Έχουμε χρέος απέναντι στον τόπο μας, το Νομό μας την Αιτωλοακαρνανία και τους πολίτες της να αντισταθούμε στην πρακτική όσων συστηματικά, το τελευταίο διάστημα, υποκινούν τη διάλυση των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο.

Με ενιαία έκφραση και ομοψυχία, να απαντήσουμε, σε όσους επικαλούνται σήμερα ότι το πλαίσιο λειτουργίας των τμημάτων αυτών είναι ασφυκτικό και ότι οι συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών απαξιώνονται.

Από κοινού η Δημοτική Αρχή, οι Βουλευτές του Νομού, οι φορείς και η εκπαιδευτική κοινότητα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας, να καταγγείλουμε αφενός όσους υπονομεύουν την ύπαρξη των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο κι αφετέρου όσους δημιουργούν ζητήματα στη λειτουργία αυτών.

Θέλουν, λένε, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τμημάτων που χωροταξικά λειτουργούν στο Αγρίνιο.

Πρόσχημά τους η μείωση της χρηματοδότησης που τα πανεπιστήμια δέχονται, η συρρίκνωση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο αυτά ανήκουν διοικητικά.

Ξεχνούν όμως ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας περιήλθαν στην κυριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών καταθέσεων ύψους περίπου 1.800.000 €, αλλά αδιαφόρησαν να τα αξιοποιήσουν.

Ξεχνούν ότι οι διαθέσιμοι χώροι στέγασης των κτιριακών εγκαταστάσεων των εν λόγω τμημάτων που ανέρχονται σε 9.124,34 τετραγωνικά μέτρα (m2) εξακολουθούν να αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους αντίστοιχους του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά αδιαφόρησαν να τους αξιοποιήσουν.

Ξεχνούν ότι δύο χρόνια τώρα δεν ενδιαφέρθηκαν να βρουν βιώσιμες λύσεις στις ανάγκες των τμημάτων αυτών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην αξιοποίηση του οικοπέδου έκτασης 178 στρεμμάτων για το οποίο είχε ήδη υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος για την υλοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, αλλά δυστυχώς δεν έτυχε σημασίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Προκαλεί μάλιστα ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλα τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και ιδιαίτερα τα περιφερειακά, μόνο τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου είναι αντιμέτωπα σήμερα με τον κίνδυνο του λουκέτου.

Δεν θα αφήσουμε τη δική τους ολιγωρία να γίνει η αιτία για να μπει η ταφόπλακα στην πρόοδο του τόπου μας.

Για την τοπική κοινωνία η παραμονή και η ανάπτυξη των τριών εναπομεινάντων τμημάτων, δηλαδή του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων καθώς και του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, δεν υπηρετεί μόνο οικονομικά οφέλη. Τα τμήματα αυτά όχι μόνο είναι πολύτιμοι φορείς παραγωγής και διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στην τοπική κοινότητα, αλλά και φάροι πνευματικής προόδου.

Είναι χρέος του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας τους στο Αγρίνιο. Η παιδεία αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αδιακρίτως το δικαίωμα της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σ’ αυτή.

Ας τηρήσει επιτέλους η Κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις!

Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το κράτος και βασικά αγαθά ως κομματικά λάφυρα για να εξυπηρετούν την πελατεία τους ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ!

Το κράτος έχει συνέχεια.

Έγινε το σχέδιο Αθηνά.

Λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη διατήρηση αυτών των τμημάτων στον τόπο μας.

Δεν γίνεται σήμερα αυτές να καταστρατηγηθούν.

Τα τμήματα του Αγρινίου δεν θα γίνουν η Ιφιγένεια για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα κάποιων καθηγητών που επιθυμούν να ασκούν το λειτούργημά τους στον τόπο διαμονής τους. Ούτε θα γίνουν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των οικογενειών τους για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης ο Δούρειος Ίππος για να αλωθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη του Αγρινίου και φωτίζει με τη γνώση της όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Προσωπικά, με αυτές τις σκέψεις  και κυρίως με αίσθημα σεβασμού απέναντι στους φοιτητές, τις οικογένειές τους και την τοπική κοινωνία του νομού Αιτωλοακαρνανίας θα παλέψω με όλες μου δυνάμεις για να αποτρέψω μια τέτοια εξέλιξη.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Αιτωλοακαρνανίας»