Δημοπρατείται το δίκτυο αποχέτευσης στην Κατούνα με 4,79εκ.ευρώ

 

Σε δημοπράτηση είναι το έργο του Δικτύου Αποχέτυσης ακαθάρτων στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για ένα έργο-αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 4.795.947,45 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας. Η ημερομηνία δημοπράτησης του έργου είναι στις 29 Δεκεμβρίου 2015 και η διάρκεια υλοποίησης των εργασιών είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν το έργο υπογραφεί μέχρι το καλοκαίρι του 2016 τότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2018.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΠΔΕ και όχι από κάποιο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο συνίσταται στην κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων και του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων με βάση την εγκεκριμένη μελέτη.

Το δίκτυο αποχέτευσης του Δ.Δ. Κατούνας περιλαμβάνει το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων εντός του οικισμού καθώς και τον αγωγό μεταφοράς των λυμάτων στην προτεινόμενη θέση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων. Το σύνολο του οικισμού θα αποχετεύεται σε κεντρικό συλλεκτήρα ο οποίος θα συνεχίζει ως αγωγός μεταφοράς των λυμάτων στον ΒΙΟ.ΚΑ., ακολουθώντας την υφιστάμενη επαρχιακή οδό.

Ο σχεδιασμός του δικτύου απαιτεί την κατασκευή τριών αντλιοστασίων τοπικής ανύψωσης λυμάτων (Α/Σ1, Α/Σ2 και Α/Σ3).

Το δίκτυο αποτελείται από βαρυτικούς αγωγούς πολυαιθυλενίου ΡΕ 2ης γενιάς 6 ΑΤΜ κατά DIN 8074-75 ΡΝ, διαμέτρου 200 mm, 280 mm και 400 mm. Ενώ οι καταθλιπτικοί αγωγοί κα ο αγωγός διάθεσης είναι από πολυαιθυλενίο ΡΕ 2ης γενιάς 10 και 16 ΑΤΜ κατά DIN 8074-75 ΡΝ, διαμέτρου 200 mm. Όλοι οι αγωγοί θα διέρχονται από υφιστάμενους δρόμους προς διευκόλυνση της κατασκευής και συντήρησης των έργων.

Η επιλογή του πολυαιθυλενίου ΡΕ 2ης γενιάς ως υλικό του δικτύου έγινε διότι το συγκεκριμένο υλικό ανταποκρίνεται καλύτερα τόσο στα φορτία του οδικού δικτύου όσο και στις πιθανές διαρροές και είναι δεδομένο ότι η καλύτερη στεγανότητα επιτυγχάνεται στους σωλήνες ΡΕ.

Τα φρεάτια επίσκεψης ή συμβολής αγωγών ακαθάρτων είναι προκατασκευασμένα από σκυρόδεμα, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1917, με σήμανση CE, πλήρως εγκατεστημένα (δακτύλιοι, πλάκα στέψης, στοιχείο λαιμού, κάλυμμα κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 124, βαθμίδες, ελαστικοί δακτύλιοι στεγάνωσης κλπ).

Η διαστασιολόγηση των αντλιοστασίων γίνεται για την τεσσαρακονταετία με την επισήμανση της πιθανότητας αντικατάστασης για κάποια τμήματα του εξοπλισμού σε ενδιάμεση χρονική στιγμή. Τα κύρια μέρη που απαρτίζουν τα αντλιοστάσια είναι τα εξής:

1. φρεάτιο αφιξης ακαθάρτων,
2. υγρός θάλαμος αντλιοστασίου,
3. φρεάτιο δικλείδων,
4. ανωδομή.

ypodomes.com