Διήμερη εκδρομή στο Μεσολόγγι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

 

 

Διήμερη εξόρμηση στο Μεσολόγγι διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015, καλώντας μέλη και υποστηρικτές να συμμετάσχουν.

Το Μεσολόγγι αποτελεί μία από τις ωραιότερες και σημαντικότερες ορνιθολογικά περιοχές της χώρας, η οποία περιλαμβάνει τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού και ένα δίκτυο υγροτόπων, που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Αχελώου και Ευήνου. Με μοναδική φυσική ομορφιά και το υγρό στοιχείο να κυριαρχεί σε συνολική έκταση 220.000 στρεμμάτων, η περιοχή έχει να επιδείξει σχεδόν 300 είδη πουλιών (60 στον κατάλογο των αυστηρά προστατευόμενων), 50 είδη ψαριών, πλούσια χλωρίδα και μεικτά οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν ποτάμιες και παραποτάμιες περιοχές, υδροχαρή δάση, παραγωγικές καλλιέργειες, λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτους, βάλτους με γλυκό νερό, λασποτόπια, εκτεταμένους καλαμώνες, αμμολωρίδες, λουρονησίδες και διάσπαρτους βραχώδεις λόφους. Οι λιμνοθάλασσες χρησιμοποιούνται ως ιχθυοτροφεία και αλυκές, ενώ οι βραχώδεις περιοχές και το γειτονικό όρος Αράκυνθος είναι χώροι μεγάλης σημασίας για τα αρπακτικά που κυνηγούν στα πεδινά και τις λιμνοθάλασσες.

 

Η περιοχή προστατεύεται ως Εθνικό Πάρκο, ωστόσο τέθηκε σε καθεστώς προστασίας ήδη από το 1971 μέσω της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως σημαντικό ενδιαίτημα για υδρόβια πουλιά: η θέση, η έκταση και η μορφολογία της συντείνουν στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού πουλιών και ειδών, κυρίως υδρόβιων και παρυδάτιων κατά τη μετανάστευση, την αναπαραγωγή ή το ξεχειμώνιασμα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κάθε χειμώνα καταγράφονται μέχρι και 100.000 υδρόβια και παρυδάτια πουλιά!

Η εξόρμηση περιλαμβάνει:

  • Παρατήρηση πουλιών στη λιμνοθάλασσα Κλείσοβα (Αλυκές Τουρλίδας), στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Αχελώου (ανάχωμα Λούρου, λιμνοθάλασσες Θολής, Προκοπάνιστου). Δείτε τον σχετικό χάρτη εδώ.
  • Επίσκεψη στο Δάσος του Φράξου στο Λεσίνι, το οποίο είναι υπόλειμμα παραποτάμιου δάσους και έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο της Φύσης». Δείτε ενδεικτικάhttp://www.pentalofo.gr/axiotheata/fraksos.aspx.
  • Επαφή με τους ψαράδες των αλιευτικών συνεταιρισμών και ενημέρωση για τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής και ψαρέματος στα διβάρια.
  • Ενημέρωση για τη διαδικασία παραγωγής αυγοτάραχου στην επιχείρηση «Στέφου» στη Μπούζα Αιτωλικού www.botargostefos.gr.
  • Επίσκεψη στις Αρχαίες Οινιάδες http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=18521 – αρχαία οχυρή πόλη δυτικά των εκβολών του Αχελώου, όπου διασώζονται το αρχαίο λιμάνι και τα νεώρια.
  • Επίσκεψη στο φαράγγι της Κλεισούρας, περιοχή χαρακτηρισμένη ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και κατάλληλη για παρατήρηση αρπακτικών. Ενδεικτικά δείτε το:http://katounanews.blogspot.gr/2012/07/gyps-fulvus.html.
    Θα έχουμε την ευκαιρία επίσης να δούμε ορισμένα από τα αξιοθέατα του Μεσολογγίου το βράδυ του Σαββάτου 7/11 (Κήπος Ηρώων, Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Δήμου, Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος»).

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα εδώ.

Η εξόρμηση έχει χαρακτήρα ενημέρωσης για τα τοπικά θέματα (προστασία αργυροπελεκάνων και άλλων ειδών, διαχείριση λιμνοθάλασσας, παραδοσιακές μέθοδοι εκτροφής και αλιείας, οικοτουρισμός και εναλλακτική ανάπτυξη μέσα από την παρατήρηση πουλιών και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων), αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς θα γίνει παρατήρηση πουλιών σε πολλά επιλεγμένα σημεία με την υποστήριξη έμπειρων παρατηρητών-μελών της Ορνιθολογικής με ιδιαίτερη γνώση της περιοχής.

Αν θέλετε λοιπόν να συνδυάσετε την αναψυχή με την απόκτηση γνώσης και εμπειρίας για τα πουλιά και τους σημαντικότερους ελληνικούς υγροτόπους, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Η μετακίνηση θα γίνει με πούλμαν από Αθήνα και η διαμονή (μία διανυκτέρευση) στο ξενοδοχείο «Liberty» τριών αστέρων στο Κέντρο του Μεσολογγίου (http://hotelliberty.gr).

Για τη συμμετοχή σας επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα στο τηλ. 210 8227937, εσωτ. 106, στο κινητό 6974 510976 και με μήνυμα στο spsychas@ornithologiki.gr.

Δείτε ακόμη:
1) Περιγραφή, ορνιθοπανίδα και καθεστώς διατήρησης της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά GR092 (λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού, δέλτα Αχελώου και εκβολές Ευήνου), http://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=92
2) Την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικούhttp://www.fdlmes.gr/
3)Τη συνολική λίστα των πουλιών που έχουν καταγραφεί http://www.fdlmes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=120