Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Φέρτε πίσω την Καρυάτιδα»! Ελεύθερη η είσοδος σήμερα σε όλα τα μουσεία της Ελλάδος λόγω της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

1

Από το 1977 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει τη 18η Μαΐου ως ημέρα εορτασμού του θεσμού προκειμένου να αναδειχτεί παγκοσμίως ο ρόλος των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Στη χώρα μας φέτος τιμώμενο μουσείο είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο Γκάζι, που άνοιξε για το κοινό το 2013 με σκοπό την ανάδειξη και προστασία του παλαιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας το οποίο για 130 χρόνια περίπου παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα. Οι εκδηλώσεις στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα ξεκινήσουν σήμερα και θα συνεχιστούν έως τις 24 του μήνα και θα είναι ελεύθερο για το κοινό από τις 10:00 έως τις 20:00 με ελεύθερη είσοδο.

Τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στη χώρα μας συμμετέχουν περισσότερα από 50 δημόσια Μουσεία και 30 αρχαιολογικοί χώροι με πλήθος εκδηλώσεων, ημερίδων, διαλέξεων και θεματικών ξεναγήσεων. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων όμως κάποιοι αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, εκεί που κρατείται «αιχμάλωτη» η Καρυάτιδα, απαιτώντας την επιστροφή της. Μετά την αρπαγή από τον λόρδο Έλγιν η μία από τις 6 Καρυάτιδες και τα μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο και το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστέψει. Έτσι, οι σπουδαστές στο «Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής “Tabula Rasa”» δημιούργησαν μία μικρού μήκους ταινία η οποία σήμερα 18 Μαΐου, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, βγήκε στον αέρα του διαδικτύου, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν μέσα από αυτήν τους υπεύθυνους, αλλά και όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης, για την επιστροφή της Καρυάτιδας και όλων των ελληνικών μαρμάρων που βρίσκονται φυλακισμένα σε αυτό το μουσείο.

Το σενάριο είναι γραμμένο και δραματοποιημένο από τους ίδιους τους σπουδαστές, στα πλαίσια του μαθήματος της διαφήμισης και είναι η τρίτη κατά σειρά ενέργειά τους μετά από αυτές με τίτλο «Be one of us- Hellas» και «Be one of us-  Crete εdition» που είχαν κάνει για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και είχαν στηρίξει έλληνες αλλά φιλέλληνες του εξωτερικού, όπως οι: Νία Βαρντάλος, Όλιβερ Τζέιμυ, Μελίνα Κανακαρίδη, Τομ Χάνκς, Σερ, Όπρα, Φελίσιτι Χόφμαν, Μαρία Μενούνος, Νίκος Αλιάγας,  Ντέμπι Γκίμπσον κ.α.
Αυτή τη φορά όμως, οι σπουδαστές της «Tabula Rasa» μεταφέρουν το μήνυμα της φυλακισμένης Καρυάτιδας που με σύνθημα «Bring Me Back» θέλουν να ακουστεί παγκοσμίως η φωνή της…!

newsit.gr