Δύο προκαταρκτικές έρευνες στην υπόθεση Πανούση ζήτησε η εισαγγελέας

 

 

Διπλή παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας βάσει των καταγγελιών Πανούση και της αναφοράς των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η πρώτη προκαταρκτική ξεκινά με αφορμή όσα κατέθεσε στην Εισαγγελία ο κ. Πανούσης καθώς και τη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως βία κατά πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης (κακούργημα), παράνομη βία και συμμετοχή σε κατάληψη δημοσίου κτιρίου (αφορά την κατάληψη της Πρυτανείας Αθηνών), καθώς και όσων άλλων πράξεων προκύψουν κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ο εισαγγελέας θα ζητήσει αν έχουν σχηματιστεί άλλες δικογραφίες με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Πανούση, όπως η βόμβα στο γραφείο του στις 10-2-2009 και η επίθεση στο πανεπιστήμιο στις 18-2-2009.

Αν έχουν τεθεί στο αρχείο θα ζητήσει την ανάσυρσή τους και θα τις συσχετίσει με την παρούσα δικογραφία συνεχίζοντας την έρευνα και προς τα παραπάνω συμβάντα.

Η δεύτερη προκαταρκτική ξεκινά με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, αυτουργού ή συνεργού, που κατέθεσαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Παρασκευόπουλος και Ν. Τόσκας. Η αναφορά τους εστιάζεται κυρίως στις διαρροές στα ΜΜΕ.

Με βάση αυτή και τα συνοδευτικά έγγραφα που προσκόμισαν, η κ. Κουτζαμάνη ζητεί να διερευνηθεί:

Α) η γνησιότητα των εγγράφων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, δημοσιεύτηκαν στον έντυπο τύπο και αναπαρήχθησαν από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σε καταφατική περίπτωση-αν δηλαδή είναι γνήσια- ζητεί να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, μεταξύ των οποίων είναι:

Α) η υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο που του το εμπιστεύτηκαν ή του είναι προσιτό λόγω της υπηρεσίας του, ή από υπαίτιο που έκανε χρήση αυτού (πλημμέλημα)

Β) παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και χρησιμοποίηση αυτού από τρίτο (πλημμέλημα)

Γ) παραβίαση καθήκοντος εχεμύθειας από υπάλληλο της ΕΥΠ (πλημμέλημα), καθώς και όσων άλλων πράξεων προκύψουν κατά την προκαταρκτική έρευνα.

Και οι δύο δικογραφίες, λόγω μείζονος σημασίας, ανατέθηκαν σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα στον κ. Δημήτρη Δασούλα.http://www.real.gr/