Δύο πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Ρόδο

550_334_434554

Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, πριν από λίγη ώρα, το χωριό Μακρυκάπα στο Δήμο Δυρσίων της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη και η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν, αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Πάνω από 500 σπίτια εκκενώθηκαν μέχρι στιγμής στο χωριό Μακρυκάπα Ευβοίας καθώς η φωτιά ανάγκασε τις Αρχές να απομακρύνουν τους κατοίκους από τα τελευταία σπίτια της περιοχής, εκείνα που βρίσκονται κοντά στο δάσος.


Εξακολουθεί απειλητική η φωτιά στην Εύβοια από LAMIASTARGR

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πριν 2 ώρες» δηλώνει στο ΑΠΕ ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων κ. Ψαθάς για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο «η ένταση του ανέμου έχει μειωθεί – και σε συνδυασμό με τη μάχη που δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, από το έδαφος και από τον αέρα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν οικισμοί».

Όπως σημειώνει ο κ. Ψαθάς, πριν δύο ώρες περίπου σήμανε συναγερμός, καθώς η φωτιά είχε κυριολεκτικά αγκαλιάσει τον οικισμό Μακρυκάπα. «Υπήρξε πανικός και ήμασταν προετοιμασμένοι να εκκενώσουμε τον οικισμό. Η φωτιά όμως την τελευταία στιγμή άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς το δάσος και έτσι δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί ο οικισμός» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ο δήμαρχος κ. Ψαθάς.

Αυτή τη στιγμή, η φωτιά διατηρεί ένα μεγάλο μέτωπο σε πυκνό πευκοδάσος στον οικισμό Μακρυκάπα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ο οικισμός.

Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί 30 πυροσβεστικά οχήματα με 60 πυροσβέστες, όπως επίσης και ομάδες από τμήματα πεζοπόρων που έχουν μεταφερθεί από την Αττική και την Κεντρική Ελλάδα. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης 10 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Από πλευράς αυτοδιοίκησης, έχουν συγκεντρωθεί μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων όπως επίσης και υδροφόρες οι οποίες έχουν φτάσει από διάφορα σημεία της Εύβοιας.

«Αν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ώρες, και σιγά-σιγά πέσουν ακόμη οι άνεμοι, ελπίζουμε να περιορίσουμε την καταστροφική πορεία της φωτιάς» σημειώνει ο δήμαρχος της περιοχής κ. Ψαθάς, καταθέτοντας με αυτό τον τρόπο την ελπίδα του για τις εξελίξεις τις επόμενες ώρες.

Bίντεο: Evianews.gr-lamiastar.gr

Φωτογραφίες: Eviazoom.gr

Ανεξέλεκτη η πυρκαγιά στη Ρόδο

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από το μεσημέρι σε δασική περιοχή στην κεντρική Ρόδο παρά τη «μάχη» που δίνεται για την κατάσβεση της με κάθε μέσο.

Σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από αέρος γύρω στις 21:00. Το θετικό σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες είναι ότι “έσπασε” ο άνεμος κοντά στα Απόλλωνα, ενώ και η μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε γύρω στις 20:30 αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους εθελοντές με πέντε αυτοσχέδια οχήματα της εθελοντικής ομάδας Ε.Ο.Π.Κ. CB Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με τη rodiaki.gr οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις μικρότερες αναζωπυρώσεις, ελπίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα… επιστρέψουν οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ωστε να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για τον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, καλεί μέσω ανακοίνωσης τα μέλη των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας να προσέλθουν για βοήθεια στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να καίει το δασικό πλούτο του νησιού μας. Σημείο συνάντησης των Εθελοντών θα είναι η Επαρχιακή Οδός Απολλώνων – Λαέρμων.

real.gr