Δ. Πατρέων: Αποκλείονται από την Κοινωφελή άνεργοι λόγω απουσίας δικαιολογητικών

koinofelis_ergasia_aftodioikisi-696x464

Τον αποκλεισμό ανέργων που έχουν επιλεγεί από τον ΟΑΕΔ για την πλήρωση θέσεων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας των δήμων, εξαιτίας έλλειψης βασικών προσόντων για τις θέσεις που προορίζονται, επισημαίνει με επιστολή του, ο αντιδήμαρχος Πάτρας προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Με την επιστολή του, ο δήμος Πατράς καλεί τα υπουργεία να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να προχωρήσουν οι προσλήψεις των εργαζομένων, αφού μετά από ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών στερούνται επιπρόσθετω δικαιολογητικών.

Συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων, Διονύσης Πλέσσας, με επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και στην αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ζητά «να προσλαμβάνονται άνεργοι που έχουν επιλεγεί από τον ΟΑΕΔ, για την κοινωφελή εργασία στους Δήμους, εφόσον διαθέτουν τα βασικά προσόντα για τις θέσεις που προορίζονται».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι στο πλαίσιο ελέγχου από τις Δημοτικές Υπηρεσίες, των προσόντων των επιτυχόντων, παρατηρείται ότι ενώ διαθέτουν τα βασικά τυπικά προσόντα (τίτλος σπουδών), στερούνται επιπρόσθετα δικαιολογητικά, όπως άδεια άσκησης επαγγέλματος ή ανανέωσή της ή έλλειψη έναρξης άσκησης επαγγέλματος, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την κοινωφελή εργασία. Πτυχιούχοι άνεργοι, στερούνται αυτών των δικαιολογητικών, όχι από επιλογή τους, αλλά λόγω της αδυναμίας τους, να πληρώσουν τα απαιτούμενα ποσά, για την έκδοση των αδειών και των αντίστοιχων εισφορών, γιατί είναι άνεργοι.

Απορρίψεις προσλήψεων λόγω έλλειψης πρόσθετων τυπικών προσόντων, παρατηρούνται στον κλάδο Π.Ε. Μηχανικών και άλλων κλάδων κατηγορίας Π.Ε., Τ.Ε., στην κατηγορία Δ.Ε. τεχνικών ειδικοτήτων, Δ.Ε. οδηγών, Δ.Ε. φυλάκων, αλλά και στην κατηγορία Υ.Ε. βοηθητικών ειδικοτήτων οικοδομικών εργασιών.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή ο Αντιδήμαρχος, τονίζει: «Επειδή η εφαρμογή των διατάξεων του προσοντολογίου στην κοινωφελή εργασία σύμφωνα με τα παραπάνω θα αποκλείσει σημαντικό αριθμό ανέργων ακόμα και από το υπόψη οκτάμηνο.

Έχουμε την άποψη ότι με κοινωνική προσέγγιση και με παράλληλη νομοθετική άμεση μέριμνα σας, για τους υπό πρόσληψη επί οκτάμηνο ανέργους μέσω της κοινωφελούς εργασίας, θα πρέπει να αρθούν τα κωλύματα διορισμού στις κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες σε περιπτώσεις που παραπάνω αναφέρουμε, αλλά και σε σχέση με τον κρίσιμο χρόνο συνδρομής των τυπικών προσόντων, καθώς επίσης και σε άλλες περιπτώσεις που συναντώνται, προκειμένου κανένας άνεργος επιτυχών του προγράμματος με αυξημένα κοινωνικά κριτήρια του ΟΑΕΔ να μην αποκλείεται λόγω επιπρόσθετων προβλεπόμενων απαιτήσεων του προσοντολογίου, από την υπόψη πρόσληψη, εφόσον διαθέτει βασικά προσόντα, της θέσης εργασίας για την οποία προορίζεται.

Τα παραπάνω αναφερόμενα, προτείνονται καθώς το υπόψη πρόγραμμα απευθύνεται κατά το Υπουργείο στην προσωρινή ανακούφιση μιας δεδομένης κοινωνικής πραγματικότητας για μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι πλέον είναι επιτυχόντες της δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ έχοντας αυξημένη μοριοδότηση με κοινωνικά κριτήρια και η υπέρβαση των κωλυμάτων πρόσληψης τους δεν θα συνιστά τροποποίηση του προσοντολογίου για προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας.

Συμπερασματικά, θεωρούμε άδικο εβδομήντα έξι (76) μέχρι τώρα, στους 486 ελέγχους σε επιτυχόντες στο πρόγραμμα της οκτάμηνης κοινωφελούς εργασίας, να βρεθούν εκτός πρόσληψης ελλείψει επιπρόσθετων των ουσιαστικών, απαιτούμενων τυπικών προσόντων.
Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες».

aftodioikisi.gr