Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης – 72η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας

unnamed-5

Ο Δήμος Πατρέων τιμά σήμερα, με σειρά εκδηλώσεων, την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στις 10:30 το πρωί, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, Φορέων και Αρχών της πόλης, τελέστηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών στο μνημείο της πλατείας Υψηλών Αλωνίων και ομιλία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνας Γεροπαναγιώτη.

Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Πατρέων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κόμματα, δημοτικές παρατάξεις και φορείς.

 

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε:

 

«Κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Σήμερα κλείνουν 72 χρόνια από τότε που η πόλη μας απελευθερώθηκε από τη φασιστική κατοχή. Το ξημέρωμα της 4ης Οκτώβρη 1944, οι καμπάνες αναγγέλλουν τη λευτεριά, τη λύτρωση από το ναζιστικό ζυγό κατοχής. Το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, παρελαύνει στην ελεύθερη Πάτρα και οι κάτοικοι γεμίζουν τους δρόμους, υποδέχονται με λουλούδια τους απελευθερωτές τους. Την επόμενη μέρα επισκέπτεται την Πάτρα ο θρυλικός καπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης. Να τι αναφέρει ο Νεολόγος Πατρών στις  6 Οκτώβρη του 1944 για τον λόγο του: …ο Άρης Βελουχιώτης επίσης διεκοπτόμενος από ζητωκραυγάς και χειροκροτήματα, εχαιρέτησεν τον λαόν των Πατρών δια την απελευθέρωσίν του από την Γερμανικήν κατοχήν και από την βίαν του Κουρκουλάκου. Ομιλών δια τα τάγματα ασφαλείας είπεν:…Η στάση του ΕΑΜ είναι παραδειγματική στην πόλη. Σεβόμεθα από τον καθέναν την τιμήν, την περιουσία και τις ελευθερίες του λαού και γι’ αυτές ακριβώς αγωνιζόμαστε. Μας σηκοφάντησαν ότι θα σφάξουμε και θα κρεουργήσουμε. Οι εκ συνειδήσεως άθρησκοι, μας συκοφάντησαν ότι θα γκρεμίσουμε τις εκκλησίες, οι από συνήθεια άτιμοι κατηγορούν εμάς ότι θα σπιλώσουμε την ελληνική τιμή. Οι πατριδοκάπηλοι που βλέπουν την πατρίδα μονάχα με πρίσμα το πορτοφόλι τους και που παρέδωκαν την πατρίδα μας στον εχθρό, κατηγόρησαν εμάς που από τρία ολόκληρα χρόνια με τα ανταρτικά στη Μακεδονία και Θράκη μαχόμεθα κατά των Βουλγάρων»..

Η απελευθέρωση της Πάτρας και της χώρας ήρθε ως αποτέλεσμα της ηρωικής πάλης των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων, του ίδιου του λαού και της νεολαίας. Αυτό αποτυπώνεται και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που ήταν σε συνθήκες παρανομίας ή ημιπαρανομίας εκείνης της περιόδου.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΧΑΪΑ γράφει

«Με την αυτοθυσία των ανταρτών και τη βοήθεια των συμμάχων λευτερώθηκε η Πάτρα»

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

«Ο λαός απελευθερούται και αποκαθαίρεται από πάνταν ρύπον και αναβαπτισμένος θα προχωρήσει ελεύθερα».

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

«Θριαμβευτικήν υποδοχήν σε Κανελλόπουλο, Άρη στην Πάτρα».

Ο παράνομος Ριζοσπάστης σε άρθρο του με τίτλο «Πως ελευθερώθηκε η Πάτρα» αναφέρει:

«Μεγάλη εντύπωση έκανε στο εσωτερικό και εξωτερικό η είδηση ότι τα Τάγματα της Ασφαλείας (οι γερμανοτσολιάδες) πολέμησαν στην Πάτρα ως την τελευταία στιγμή στο πλευρό των γερμανών, χτυπώντας τον ελευθερωτή ΕΛΑΣ…… Η μάχη των Πατρών κράτησε τεσσερες ολόκληρες μέρες και είταν πολύ σκληρή, γιατί οι γερμανοί έβαλλαν ενάντια στα βρεττανικά και ελληνικά στρατεύματα με όλμους και βαρύ πυροβολικό που συγκέντρωσαν απο όλη την Πελοπόννησο. Οι ελασίτες πολεμώντας σκληρά με τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού που βοηθούσε όπως μπορούσε την ώρα της μάχης, εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό του με ζητωκραυγές και ηρωικές πράξεις τσάκισαν τους κατακτητές και τους προδότες……»

Έτσι τσακίστηκε ο φασισμός στην Ελλάδα, με τον οργανωμένο λαό στον αγώνα και την πρωτοπορία του στην ένοπλη πάλη.

Ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι οφείλουν ν’ αναζητήσουν την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν στους παγκόσμιους και τοπικούς πολέμους, στην άνοδο και επικράτηση σε ορισμένες χώρες του φασισμού – ναζισμού. Να ανακαλύψουν τον ένοχο και την αιτία. Όπως ο Α’, έτσι και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939 – 1945) ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (ο ένοχος) και της πάλης για το ξαναμοίρασμα του κόσμου (η αιτία), που δεν μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο ένοπλα μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών.

Μήνυμα ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα, που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φουντώνουν παγκόσμια και στη γειτονιά μας. Πάνω απο 60.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασαν στη χώρα μας τον τελευταίο μόνο χρόνο, σαν αποτέλεσμα των άδικων πολέμων που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς εμπλέκεται ενεργά η χώρα μας, η αστική τάξη και τα κόμματά της. Ψευδώς ισχυρίζονται στον λαό μας ότι μπορεί να είναι και η πίττα ολάκαιρη και ο σκύλος χορτάτος. Να είναι με την ευρωπαϊκή ένωση, με τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους και ταυτόχρονα ο λαός μας να ευημερεί. Η ίδια η ζωή, η ιστορία του τόπου μας επιβεβαιώνει ακριβώς το αντίθετο.

 

Φίλες και φίλοι,

H σημερινή Δημοτική Αρχή κάνει το ελάχιστο. Οργανώνει εκδηλώσεις στα σχολεία αφιερωμένες στην μέρα της απελευθέρωσης της πόλης που προσφέρονται για γνώση της ιστορίας του λαού μας. Η ιστορία του λαού μας, που πλήρωσε με φόρο αίματος το φασισμό, γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, η πιο ανοιχτή, η πιο αιματηρή μορφή δικτατορίας της αστικής τάξης. Οι θηριωδίες των ναζί και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, είναι δίπλα μας και το μαρτυρούν. Αυτή η ιστορία, μας οδηγεί αταλάντευτα στο να μην διευκολύνουμε ως δημοτική αρχή με οποιονδήποτε τρόπο την δράση των σημερινών απογόνων του ναζισμού, που είναι το εγκληματικό ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, της επίθεσης των φασιστοειδών κατά των στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, καθώς και των Αιγυπτίων ψαράδων και ενώ οι δολοφόνοι-τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι, η “τυφλή” αστική δικαιοσύνη και οι μηχανισμοί του αστικού κράτους, διώκουν τον Δήμαρχο Πάτρας, διότι ο Δήμος Πατρέων με πολιτική απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου, ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και με κανέναν τρόπο δεν διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητά της, άρα και την εγκληματική της δράση, με οποιονδήποτε τρόπο. Η δίωξη του Δημάρχου, είναι εξέλιξη επικίνδυνη για όλο το λαό και στην Πάτρα και είναι τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τη δυνατότητα δίωξης είχε περιγράψει ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και νυν Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε ερώτηση των φασιστών της Χρυσής Αυγής το καλοκαίρι του 2015, για το αν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες στο Δήμαρχο Πάτρας. Είναι αδειανό πουκάμισο οι εκ των υστέρων δήθεν δηλώσεις στήριξης ενάντια στην δίωξη του δημάρχου από τα κυβερνητικά στελέχη. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ποιον έχουν τα αστικά κόμματα σύμμαχο και ποιον απέναντί τους.

Φίλες και φίλοι,

Τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (1989 – 1991). Είναι η ίδια η Ε.Ε. που εξισώνει το φασισμό με τον κομμουνισμό, που στο όνομα της δημοκρατίας αποκαθιστά τους φασίστες σε μια σειρά χώρες. Που απαγορεύει στα κομμουνιστικά κόμματα την προπαγάνδα της ιδεολογίας τους και τα σύμβολά τους.

 

Αποκρύπτουν ότι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν διέπραξαν μόνο οι δυνάμεις του «Άξονα», αλλά και οι κυβερνήσεις των «δημοκρατικών» αστικών κρατών. Το πιο μεγάλο, μαζικό και ανατριχιαστικό έγκλημα διέπραξαν οι ΗΠΑ, όταν, δίχως να υπάρχει στρατιωτική ανάγκη, έριξαν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945).

Τιμούμε τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε.

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή και γνώση.

Η λαϊκή αντιφασιστική νίκη επιβεβαιώνει μια βασική αρχή της ιστορικής εξέλιξης, ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όσο και αν αυτός φαντάζει ανίκητος. Το αποδεικνύει ο ίδιος ο λαός μας, που σήκωσε τη δεκαετία 1940-1949 τρεις φορές τα όπλα ενάντια σε ξένους και ντόπιους δυνάστες.

Σήμερα, που μπροστά στα μάτια μας η περιοχή μας γίνεται πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε γενικευμένο πόλεμο, είναι εξαιρετικά επείγον και αναγκαίο το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας.

Απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση να μην μπει ο λαός και η νεολαία κάτω από ξένη σημαία. Να μη χύσουν το αίμα τους τα παιδιά μας για το ποιος ιμπεριαλιστής θα κυριαρχήσει. Ο λαός έχει μπροστά του το δικό του δρόμο. Το δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού με την κατάκτηση της δικής του λαϊκής εξουσίας που είναι ο δικός του μονόδρομος. Έτσι θα τσακιστεί οριστικά ο φασισμός και θα εξαφανιστεί η εγκληματική ιδεολογία του.

Τιμάμε τους νεκρούς αγωνιστές και όλους όσοι έπεσαν στην πάλη κατά του φασισμού.

Ο λαός μας καλείται σήμερα να μην λυγίσει μπροστά στις δυσκολίες, όπως δε λύγισε και τότε. Σαν παρακαταθήκη, μας έρχονται τα λόγια από το παρελθόν, το τετράστιχο που αναγραφόταν σε εφημερίδα που εξέδιδαν οι  φυλακισμένοι αγωνιστές στις φυλακές Μαργαρίτη στην Πάτρα.

 

Μαργαρίτα, Μαργαρίτα

Σιδερόφραχτη κυρά

Δε λυγίζουν την ψυχή μας

Τα δικά σου τα δεσμά».

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας. Ειδικότερα: Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων διοργανώνει εκδήλωση, προκειμένου να συμμετάσχουν ο λαός της Πάτρας και ειδικά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Έτσι:

>>>>>>Στις 7 μ.μ. στη Δεξαμενή:

  • Ιστορικός περίπατος μνήμης, με τη διαδρομή Δεξαμενή-Γερμανου & Ηλείας-πλατεία Αγίου Γεωργίου –Γεροκωστοπούλου -Ρήγα Φεραίου –Γούναρη -Μαιζώνος (αντίστροφα) και θα καταλήγει στην πλατεία Γεωργίου. Σε ενδιάμεσες τοποθεσίες θα υπάρχουν σύντομα δρώμενα ανάδειξης της ιστορίας
  • Στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, ομιλία από το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.
  • Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου με «Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι της Πελοποννήσου».

unnamed-6

unnamed-7unnamed-8