Εκδόθηκε το Αρχαίο Νόμισμα του Ανακτορίου,από τον Σύλλογο των εν Αθήναις Βονιτσάνων

 

Το 630 πχ η Κόρινθος ιδρύει Αποικία 7 χλμ δυτικά της σημερινής Βόνιτσας.

Έκοψε νόμισμα σε δικό της σταθμητικό κανόνα τον Στατήρα ο οποίος διαιρείτο σε τρεις δραχμές.

Οι τύποι του Στατήρα αναφέρονταν στο μυθολογικό παρελθόν και στις λατρείες της πόλεως , και μάλιστα τον μύθο του Κορινθίου ήρωα Βελλεροφόντη.

Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται ο μυθικός πτερωτός ίππος Πήγασος τον οποίο ο Βελλεροφόντης δάμασε προκειμένου να φέρει σε πέρας τους άθλους που του ανέθεσε ο Βασιλιάς της Λυκίας Ιοβάτης.

Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται η κεφαλή της Αθηνάς της Χαλινίτιδας φέρουσα Κορινθιακό κράνος η οποία λατρευόταν στην Κόρινθο , καθώς έδωσε στον Βελλεροφόντη ένα χαλινάρι για να τον βοηθήσει να δαμάσει τον Πήγασο.

Οι δύο όψεις του νομίσματος αυτού θα είναι το διακριτικό σήμα της Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού που ιδρύει ο Σύλλογος των εν Αθήναις Βονιτσάνων < ο Αμβρακικός > .Η Βιβλιοθήκη η οποία θα είναι περιορισμένου δανεισμού θα ονομάζεται : << ΑΝΑΚΤΟΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ >> .

Περισσότερες λεπτομέρειες για την Ανακτόρειο Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού , όπως και για τον τρόπο που μπορείτε να προμηθευτείτε το Νόμισμα του Αρχαίου Ανακτορίου θα μάθετε κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων του Συλλόγου μας που θα γίνουν στην Βόνιτσα από τις 29 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου.

Επίσης θα πληροφορηθείτε για το πώς θα αποκτήσετε και το Βιβλίο ποιημάτων του Φιλοκτήτη Λαμπράκη που επανέκδωσε ο Σύλλογός μας , ένα βιβλίο του 1923 με τίτλο < ΣΑΝ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΟΘΟΙ > το οποίο ο Βονιτσάνος ποιητής παρουσίασε με το ψευδώνυμο Πέτρος Λειμώνας.Βόνιτσα Σύλλογος