Ενημερωτική εκδήλωση από τον Δήμο Μεσολογγίου για την ελαιοκαλλιέργεια

unnamed

Πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία και ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και ελαιοπαραγωγών, η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω φυτοπαθολογικών προβλημάτων όπως είναι το γλοισπόριο.
Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, αναφέρθηκε στις συνέπειες και στους τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής που πλήττει την ελαιοκαλλιέργεια.

unnamed-1

unnamed-2

unnamed-3
Όπως τόνισε, η ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είναι επιτακτική, καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά. Οι οικονομικές επιπτώσεις, είναι ο πλέον ρεαλιστικός λόγος αναθεώρησης αυτής της πολιτικής, καθώς το εισόδημα των αγροτών -το οποίο τα τελευταία χρόνια δέχεται σοβαρότατες πιέσεις από την γενικότερη οικονομική κατάσταση- δεν είναι δυνατό να επιβαρυνθεί με περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία αναπόφευκτα προκύπτει λόγω της αντιμετώπισης είτε του γλοιοσπόριου, είτε άλλων φυτοπαθολογικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης επίσης της ακαρπίας.
Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, ολοκληρώνοντας σημείωσε πως είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων και αποφάσεων, προκειμένου να μην ερημώσει σταδιακά και η υπόλοιπη ελαιοπαραγωγή, η οποία παρά τη διαφαινόμενη δυναμικότητά της, σήμερα σε ότι αφορά το Δήμο έχει φτάσει στα όρια της επιβίωσης.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα γεωργίας και κτηνοτροφίας του Δήμου Ανδρέας Κότσαλος, κατά την ομιλία του παρέθεσε στοιχεία που αφορούν την παραγωγή αλλά και τις διαστάσεις της καταστροφής που έχει προκληθεί στην ελαιοκαλλιέργεια, τόσο από την προσβολή του γλοιοσπόριου, όσο και από τους πλημμυρισμούς των τελευταίων μηνών λόγων των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ακολούθως, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Γεωπόνος Κωνσταντίνος Γιαννιός, αναφέρθηκε αναλυτικά στην προέλευση, τον έλεγχο και τους τρόπους αντιμετώπισης του γλοιοσπόριου και άλλων φυτοπαθολογικών ασθενειών της ελιάς.

unnamed-4

unnamed-5
Μετά το πέρας των ομιλιών, η ενημερωτική συνάντηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις που τέθηκαν προς τον κ. Γιαννιό από τους παραγωγούς.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας και Περι. Σύμβουλος Απ. Ευθυμίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγαθ. Κότσαλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Ιωαν. Καλίμορφος, ο Διευθυντής ΕΛΓΑ Αγρινίου, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομικών προσώπων του Δήμου καθώς επίσης πολλοί παραγωγοί της περιοχής.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, η επικοινωνία και ενημέρωση των αγροτών για αναλόγου ενδιαφέροντος θέματα, θα συνεχισθεί με την διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων.