Ερώτηση Κωνσταντόπουλου για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας

konstantopoulos

 

 

 

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας η κτηνοτροφία αποτελεί πυλώνα τοπικής ανάπτυξης. Το γεγονός τούτο, ωστόσο, παραγνωρίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου. Παρά τις διάφορες κρούσεις προς αυτό από θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, δεν έχουν δοθεί ακόμη λύσεις στους κτηνοτρόφους-βιοπαλαιστές για το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη στο μέτρο 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» και ειδικότερα, στη δράση 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» και τη δράση 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» είναι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 079833/25.10.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 2366/25-10-2011), κατά την υποβολή, η αίτηση ενίσχυσης για να είναι πλήρης έπρεπε να συνοδεύεται από φωτοτυπία της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής μονάδας ή σε περίπτωση μη προσκόμισης αυτής, αντίγραφο της αίτησης έκδοσής της και τελικά, προσκόμιση της άδειας μαζί με τη δήλωση εφαρμογής του πρώτου έτους πληρωμής.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, πολλοί κτηνοτρόφοι υπέβαλαν αίτηση και εντάχθηκαν στο μέτρο και κατέβαλλαν μεγάλα χρηματικά ποσά για την υλοποίηση των δράσεων. Παρά το γεγονός όμως ότι προέβησαν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης -καθώς η πλειονότητα αυτών δεν διέθετε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους εγκατάστασης- η προσπάθεια αυτή «κόλλησε» στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας στο οποίο εκκρεμεί μεγάλος αριθμός φακέλων για τους οποίους δεν έχουν εκδοθεί πράξεις χαρακτηρισμού. Το ίδιο πρόβλημα συναντάται και στο μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών», καθώς και στο μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης), όπου σε συνδυασμό με το θέμα που έχει προκύψει με την κατανομή των βοσκοτόπων και ταλαιπωρεί πάρα πολλούς κτηνοτρόφους για την πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2012, η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο.

Το αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι του νομού που υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στα προαναφερθέντα προγράμματα, να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έκδοσης της απαραίτητης άδειας λειτουργίας, ώστε να κριθούν έτσι δικαιούχοι πληρωμής της σχετικής ενίσχυσης. Έτσι, κινδυνεύουν να χαθούν πολύτιμοι για την τοπική ανάπτυξη κοινοτικοί πόροι.

 

Ερωτάται, κατόπιν αυτών, ο Υπουργός

  1. Τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο για να επιλυθεί άμεσα αυτό το μεγάλο και άδικο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας με την αδειοδότηση; Πώς θα διασφαλίσει να μην χαθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις;
  2. Πώς σκοπεύει να στηρίξει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 Δημήτρης Κωνσταντόπουλος