Ερώτηση Κωνσταντόπουλου, με θέμα την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους

654600a3d7f59aeff8d82da123b8f91c

Με τον χωρισμό της χώρας σε τρεις περιφέρειες- ζώνες για την κατανομή των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2015-2020 οι βοσκότοποι αποτέλεσαν ξεχωριστή ζώνη για να στηριχθεί η κτηνοτροφία της χώρας. Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ βελτιώθηκε ο κοινοτικός ορισμός των βοσκοτόπων και ψηφίσθηκε ένα χρόνο πριν τροπολογία με την οποία αντιμετωπιζόταν και το θέμα του ορισμού και της διαχείρισης των βοσκοτόπων, στοιχεία απαραίτητα για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ με την συνδρομή και των κτηνοτρόφων  και των φορέων τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΑΠΕΝ άλλαξε προσανατολισμό, αγνόησε ή παρέκαμψε τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους, και προχώρησε μονομερώς στην υπογραφή  της νέας ΚΥΑ δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους, όπως καταγγέλλουν επίσημα και οι ίδιοι ακολουθώντας αμφίβολης αποτελεσματικότητας διαδικασίες.

Η υπ’αριθμ. 873/55993 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β 942/ 26-5-2015) για την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, δεν αντιμετωπίζει με ρεαλιστικό τρόπο την ανάγκη για ορθολογική τους χρήση. Μέσω αυτής, ευνοούνται οι παραγωγοί στις χωρικές ενότητες με μεγαλύτερη επάρκεια επιλέξιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αφενός να δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των κτηνοτρόφων της χώρας και αφετέρου να προκαλείται ανισοκατανομή των δικαιωμάτων για τις τελικές ενισχύσεις.

Για παράδειγμα, στην εν λόγω ΚΥΑ, δεν προβλέπεται η δυνατότητα στις επιλέξιμες εκτάσεις να ενταχθούν εκτάσεις που είναι φρυγανώδεις, ποώδεις και ξυλώδεις με αποτέλεσμα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας τα 3/4 των βοσκοτόπων να μένουν εκτός. Επίσης, ορίζεται ότι η απαραίτητη έκταση βοσκοτόπου κατανέμεται κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους που συμμετέχουν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας να προκρίνονται περίπου 1.100 κτηνοτρόφοι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, που εκπροσωπούν μεγάλο ποσοστό, κατέχοντας ζωικές μονάδες που υπερβαίνουν τις 11.500, αποκλείονται Ο δε συντελεστής του 5,27 στρέμματα ανά ζωική μονάδα που προβλέπεται για τους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, ανατρέπει τη λογική της σύγκλισης των δικαιωμάτων στην κτηνοτροφία.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

–          Ποιο είναι το σχέδιο υλοποίησης της διαδικασίας κατανομής των βοσκοτόπων από τις Περιφέρειες και τους Δήμους και πως σκοπεύει το Υπουργείο να στηρίξει τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους; Πως σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει τις δημιουργούμενες ανισότητες και να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, όταν οι βοσκότοποι αποτελούν έναν ανεκτίμητο πόρο ανάπτυξης; Ποια δέσμευση αναλαμβάνει το Υπουργείο για τις πληρωμές στη Βιολογική Κτηνοτροφία του 2012, του 2013 και του 2014; Ποιες δεσμεύσεις για τις πληρωμές στις σπάνιες φυλές;

–          Ποιο το χρονοδιάγραμμα για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης προσωρινών και οριστικών που προβλέπει ο νόμος; Έχετε την πρόθεση να αναθέσετε τη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων σε Περιφερειακές Ενότητες που το έχουν ζητήσει, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η οποία, συνεργαζόμενη με Συνεταιρισμούς και άλλους φορείς, θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωσή τους, με κύριο στόχο την άρση των αδιεξόδων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ