Ερώτηση του Νίκου Μωραίτη για έγκαιρη και αποτελεσματική δακοκτονία, στην Ηλεία

Ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Άμεσα μέτρα για να πραγματοποιηθεί έγκαιρα η δακοκτονία και με επιστημονικά ορθολογικό τρόπο για να είναι αποτελεσματική», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Τεράστια θα είναι τα προβλήματα και για τους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ηλείας, αφού η δακοκτονία έχει για μια ακόμα χρονιά “πετσοκομμένα” κονδύλια (383.625,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ), κινδυνεύει να ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση αφού ο διαγωνισμός έγινε στις 18 Μάη, που την καθιστά αναποτελεσματική, με συνέπεια την καταστροφή και υποβάθμιση της παραγωγής και με επιπτώσεις στο εισόδημα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών. Ήδη οι περσινοί ψεκασμοί ήταν ελλιπείς και κατά συνέπεια αναποτελεσματικοί, με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο κομμάτι της σοδειάς εξαιτίας της προσβολής του ελαιοκάρπου από τον δάκο.

Στην πλειοψηφία τους οι ελαιοπαραγωγοί είναι μικρομεσαίοι παραγωγοί, που το εισόδημά τους συρρικνώνεται από τη σκληρή Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, από φέτος επιπλέον είναι ληστρική η φορολογία για την αγροτιά και ταυτόχρονα μειώνονται δραστικά με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια. Η δακοκτονία δεν μπορεί επομένως να αποτελέσει ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού διότι έχει υψηλό κόστος, καθίσταται δε αναποτελεσματική αν δεν γίνει έγκαιρα, μαζικά και σχεδιασμένα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

1) Να αυξηθούν οι πόροι για τη δακοκτονία και να γίνεται από την κάθε Περιφέρεια όπως γινόταν παλαιότερα.

2) Να προχωρήσουν τα προγράμματα δακοκτονίας χωρίς καθυστέρηση, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της (τέλος Μάη – αρχές Ιούνη) καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης».