«Ηλεκτρισμένη» η ατμόσφαιρα στην πορεία κατά της επίσκεψης Ομπάμα – Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

550_334_553665

Πολιορκημένη πόλη θυμίζει σήμερα και αύριο η Αθήνα λόγω της επίσκεψης του αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. Η Αστυνομία ανακοίνωσε απαγόρευση συγκεντρώσεων και το μέτρο έχει ενεργοποιηθεί από τα ξημερώματα της Τρίτης και θα έχει ισχύ μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε και θα αποχωρήσει ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ο κλοιός των περιοριστικών μέτρων περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας καθώς και όλες τις διαδρομές που θα ακολουθήσει κατά τις μετακινήσεις του ο κ. Ομπάμα.

19:19
Διαδήλωση κατά του Ομπάμα στην Πάτρα

18:56 Ένταση επικράτησε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής, όταν διαδηλωτές της συγκέντρωσης αριστεριστών και αντιεξουσιαστών, προσπάθησαν να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διασπάσει το αστυνομικό μπλόκο και να κατευθυνθεί προς την Πλατεία Συντάγματος, με τους άνδρες της Αστυνομίας να απωθούν τους διαδηλωτές. Αυτήν την ώρα επικρατεί ηρεμία στην οδό Σταδίου με τους διαδηλωτές να έχουν υποχωρήσει περίπου 100 μέτρα μακριά από τον φραγμό της Αστυνομίας.

18:46 Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι «υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ενός ιμπεριαλιστικού κράτους, που εκτός των άλλων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ηγείται των κορακιών του ΔΝΤ, που ματώνουν και τον ελληνικό λαό. Ενός κράτους που προκαλεί στρατιωτικά πραξικοπήματα, επεμβάσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους από την Ουκρανία μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική. Ενός κράτους που δολοφονεί αμάχους σε αυτές τις χώρες, που προκαλεί το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών».

Στη συγκέντρωση συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής και το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Το «παρών» δίνει και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

18:30 Ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας. Διαδηλωτές Το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας δίνει και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η πορεία κινείται προς το Σύνταγμα μέσω της οδού Πανεπιστημίου.

18:26 Προς την αμερικανική πρεσβεία κατευθύνονται, παρά την απαγόρευση της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο. Οι διαδηλωτές κινούνται διαμέσου της οδού Σταδίου. Την ίδια ώρα, αστυνομικές κλούβες έχουν αποκλείσει την οδό Σταδίου, στο ύψος της οδού Αμερικής.

18:16 Κλειστές παραμένουν, έως αυτή την ώρα, λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και των συγκεντρώσεων που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Πατησίων από το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας, η λεωφόρος Συγγρού και η Ποσειδώνος. Στους δρόμους που είναι ανοιχτοί επικρατεί αυτή την ώρα κυκλοφοριακή συμφόρηση. Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την Τροχαία, σε λίγα λεπτά και έως τις 18:30, πρόκειται να δοθούν στην κυκλοφορία οι λεωφόροι Συγγρού και Ποσειδώνος, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.

18:00 Νεκρή ζώνη θυμίζει το κέντρο της Αθήνας

Η φωτογραφία είναι από την οδό Σταδίου, όπου ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ερημιά που επικρατεί στην περιοχή. Στο βάθος του δρόμου διακρίνεται και η κλούβα της αστυνομίας που εμποδίζει την πρόσβαση προς το Σύνταγμα.

17.55 Η πορεία έφτασε στις αρχές Σταδίου, όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συγκέντρωση ης ΕΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ.

17:43 Ξεκίνησε η πορεία φοιτητικών συλλόγων από το Πολυτεχνείο κατά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα

Με συνθήματα «Ανεπιθύμητος», «Όχι στον πόλεμο, όχι στον ιμπεριαλισμό» αριστερές παρατάξεις, κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιεξουσιαστικές ομάδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, ενόψει της πορείας διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα.

Σε ποιες περιοχές απαγορεύονται οι διαδηλώσεις κατά την επίσκεψη Ομπάμα

Ουσιαστικά, το μόνο κομμάτι της πρωτεύουσας στο οποίο δεν απαγορεύονται συγκεντρώσεις και πορείες είναι η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί θα επιτηρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τα Προπύλαια και πέρα δεν θα επιτρέπεται η κίνηση διαδηλωτών προς το Σύνταγμα, τη Βουλή και την αμερικανική πρεσβεία.

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας σήμερα-Σε κλοιό μυστικών υπηρεσιών και αστυνομικών

Τα περιοριστικά μέτρα δεν απέτρεψαν κόμματα, εργατικές οργανώσεις, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστικές οργανώσεις από τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα προγραμματίστηκαν για το απόγευμα της Τρίτης, σε Πολυτεχνείο και Ομόνοια. Σήμερα εξάλλου ξεκίνησαν και οι τριήμεροι εορτασμοί για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και το κτιριακό συγκρότημα του ιδρύματος θα είναι το επίκεντρο συγκέντρωσης διαδηλωτών.

real.gr