Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και της μνήμης του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

newego_large_t_1101_54634572

Ένστολο και Πολιτικό Προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας,

Η σημερινή ημέρα, η 20η Οκτωβρίου, είναι μία σημαντική, μία ιδιαίτερη, μία εμβληματική ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της!

Η μέρα που επέλεξε η Πολιτεία προκειμένου να αποδώσει, σ’ ένα επίπεδο υψηλού συμβολισμού, την αναγνώριση, την ανταπόδοση και την τιμή που αρμόζει στην Ελληνική Αστυνομία, για το σημαντικό έργο και τη διαχρονική της προσφορά προς τη χώρα και την κοινωνία.

Όμως, η 20η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο ημέρα εορτασμού, δεν είναι μόνο ημέρα ψυχικής ικανοποίησης, δεν είναι ημέρα εφησυχασμού και επανάπαυσης. Στο διττό, ξεχωριστό της χαρακτήρα ενυπάρχουν, συνλειτουργούν και συνέρχονται, συνδυαστικά και αλληλένδετα, παρά την εκ πρώτης όψεως ασύμβατη ή και αντίρροπη μεταξύ τους εννοιολογική σχέση:

  • το αίσθημα της ικανοποίησης για την αναγνώριση της προσφοράς μας με το αίσθημα του χρέους, έναντι της πολιτείας και της κοινωνίας, να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις τους,
  • η χαρούμενη διάθεση λόγω του εορταστικού κλίματος, με την περίσκεψη και την αυτοσυγκράτηση, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες, τις δυσκολίες και την ανάγκη να εκπληρώσουμε με επιτυχία την αποστολή μας,
  • το αίσθημα της εσωτερικής ηρεμίας και πληρότητας που προκαλεί η επιβράβευση του μόχθου και της προσφοράς, με τη βούληση, την παρόρμηση, το κίνητρο και τη διάθεση να ανταποδώσουμε, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, την αποδοχή και την εμπιστοσύνη.

Είναι, λοιπόν, η Ημέρα αυτή, η 20η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής, ημέρα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία και για όλους εμάς που υπηρετούμε σ’ αυτή, αλλά, παράλληλα, είναι και ημέρα απολογισμού, περισυλλογής, αυτοκριτικής, εσωτερικής ενατένισης.

Γιατί, η αποστολή μας, το καθήκον μας, το χρέος μας, δεν περιορίζονται στο στενό πλαίσιο μια χρονικής περιόδου ούτε βεβαίως, εξαντλούνται με την πρόσκαιρη, ακόμη και επαναλαμβανόμενη επιτυχή ανταπόκριση σε συγκεκριμένες προκλήσεις, απαιτήσεις και ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας.

Η προστασία των πολιτών και η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, η εξασφάλιση της τάξης και της ευνομίας και γενικά η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ηρεμίας, κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας, απαιτούν διαρκή ετοιμότητα, συνεχή και επίπονη προσπάθεια, σταθερό προσανατολισμό στο σκοπό μας.

Απαιτούν, προσήλωση στο καθήκον, βαθύ αίσθημα της αρωγής και του χρέους προς τον συνάνθρωπο, διάθεση για προσφορά, αίσθημα αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης, ψυχική δύναμη και αντοχή στις αντιξοότητες, στις δυσκολίες, στον κίνδυνο· σταθερή πίστη στις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

Απαιτούν, δηλαδή, τα στοιχεία εκείνα που χαρακτήριζαν τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Αρτέμιο. Τον Προστάτη Άγιο της Ελληνικής Αστυνομίας, του οποίου η Μνήμη, εύστοχα και συμβολικά, συνδέθηκε με την «Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας»· ώστε, την Ημέρα αυτή, παράλληλα με την επιβράβευση της Πολιτείας για το έργο και την προσφορά μας να αναδεικνύονται και να υπενθυμίζονται μέσω του προτύπου-Αγίου, η στάση ζωής, η συμπεριφορά και οι υποχρεώσεις μας ως στελέχη του τιμώμενου Σώματος.

Σε μια περίοδο αναμφίβολα κρίσιμη· σε μια περίοδο που οι συνέπειες της βαθειάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης θέτουν σε δοκιμασία την αντοχή και την ανοχή των πολιτών σε μια κοινωνία που προσπαθεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να ανασυντάξει τις δυνάμεις της· σε μια περίοδο γενικότερης διεθνούς αναστάτωσης και έντασης με τις μεταναστευτικές- προσφυγικές ροές να αναζητούν διεξόδους μέσω της χώρας μας, η διαφύλαξη της ομαλότητας, της ευνομίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας και προστασίας όλων των πολιτών, έχουν αναχθεί σε πρωταρχικό και καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον και την προοπτική της ίδιας της χώρας και της κοινωνίας.

 

Η Ελληνική Αστυνομία, έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στο ρόλο και στην αποστολή της. Κι εμείς, ως ενεργά μέλη του Αστυνομικού Οργανισμού, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε διαρκώς με τις πράξεις, τη συμπεριφορά και το έργο μας τα στοιχεία εκείνα που αποτέλεσαν την αιτιολογική βάση για την αναγνώριση της προσφοράς του Σώματος και την καταξίωσή του στη συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτών.

Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της ιστορικής διαδρομής της πατρίδας μας, η Ελληνική Αστυνομία θα εξακολουθήσει να πράττει το χρέος της, όπως ακριβώς επιτάσσει ο ρόλος της ως εγγυητής της ευνομίας και της ασφάλειας των πολιτών στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης, δημοκρατικής χώρας.

Η πολιτεία, η κοινωνία, οι πολίτες την εμπιστεύονται. Μας εμπιστεύονται. Οφείλουμε λοιπόν να ανταποκριθούμε· και θα το πράξουμε!

Με συνέχεια, με συνέπεια, με σθένος, με αποφασιστικότητα, με ανθρωπισμό:

  • παρά τις δυσκολίες, σε ατομικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο,
  • παρά τις δυσμενείς συγκυρίες,
  • παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.

Άλλωστε, ο ελληνικός λαός και εμείς βεβαίως ως μέλη του λαού αυτού, έχουμε μάθει στις δυσκολίες, έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, έχουμε μάθει να βγαίνουμε πιο δυνατοί και κυρίως ενωμένοι από τις δοκιμασίες.

Γιατί υπό αυτές τις συνθήκες, σ’ αυτές τις περιόδους, ενεργοποιούμε αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε όλα τα προτερήματα, τις αξίες, τη δημιουργικότητά μας. Γιατί θυμόμαστε και ενστερνιζόμαστε μια βασική αρχή, που σε περιόδους και συνθήκες οικονομικής ευμάρειας δυστυχώς, καταφέρνουμε να ξεχνούμε. Πως η συνοχή, η αλληλεγγύη, η κοινή προσπάθεια και η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συνιστούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του λαού και κατ’ επέκταση τη δική μας σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.

Σας καλώ, λοιπόν, να συνεχίσου με την προσπάθειά μας!

  • όχι μόνον καταπολεμώντας το έγκλημα σ’ όλες της μορφές του,
  • όχι μόνον εξασφαλίζοντας την ευνομία και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων σε κάθε περιοχή, σε κάθε γειτονιά,
  • όχι μόνον υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών
  • σε κάθε δύσκολη στιγμή·

αλλά, στηρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται και τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται για την ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα ως βασικού συστατικού της αστυνομικής δραστηριότητας και τη διαμόρφωση ενός πάγιου και σταθερού αξιακού κώδικα που θα καθορίζει τη σχέση και τη συμπεριφορά μας έναντι της κοινωνίας και των πολιτών.

Οι προσπάθειες που γίνονται από πλευράς φυσικής και πολιτικής ηγεσίας στο πλαίσιο αυτό είναι πιστεύω σημαντικές και στοχεύουν, παράλληλα με την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας, ασφάλειας και εξυπηρέτησης των πολιτών, στη διαμόρφωση ενός πληρέστερου, δικαιότερου και σύγχρονου θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία του Σώματος, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της δράσης του και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των διαδικασιών που διέπουν το υπηρεσιακό πλαίσιο δράσης του προσωπικού.

Η προσπάθειά μας δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Θα συνεχιστεί. Σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επίπεδα. Με ενότητα, με σύμπνοια, με σταθερό προσανατολισμό· πιστοί στον όρκο μας, στο καθήκον μας, στο χρέος μας· διαφυλάσσοντας τις παρακαταθήκες που «κληρονομήσαμε»· ενθυμούμενοι και τιμώντας τους συναδέλφους μας που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια και την προστασία.

Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και να εκφράσω στην ευαρέσκειά μου στο προσωπικό του Σώματος για τις προσπάθειες που καταβάλλει και το έργο που αδιαλείπτως παράγει στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής του και να διαβεβαιώσω την Πολιτεία και τους πολίτες πως η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει την προσπάθειά της με συνέπεια και αυταπάρνηση, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών, με προσήλωση στη νομιμότητα και τους κανόνες της δημοκρατίας.

Χρόνια πολλά.
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ