Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2016

newego_large_t_1101_54634572

Ένστολο και Πολιτικό Προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας

Σε μερικούς ανθρώπους, κατά τον Καβαφικό στίχο, αλλά και σε κάποιους λαούς κατά την ιστορική παραδοχή, «….έρχεται κάποτε μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε».

Η 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν μια τέτοια μέρα.

Ήταν η ημέρα που κρίνοντας κάποιος με τη λογική, εκτιμώντας με το συμβατικό ορθολογισμό και επιλέγοντας βάσει των πιθανοτήτων, αναμφίβολα θα επέλεγε το βολικό, το προφανές, το «συνετό» ΝΑΙ.

Όχι, όμως, ο Ελληνικός λαός!

Με απόλυτο, κοφτό, δωρικό τρόπο επέλεξε, άμεσα και αποφασιστικά, το ΟΧΙ της τιμής, του χρέους, της αξιοπρέπειας.

Επέλεξε να διαφυλάξει τις παρακαταθήκες των προγόνων του, τη βούλησή του να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του, την αξίωση του να διαμορφώνει, αυτός και κανείς άλλος, τους κανόνες που ρυθμίζουν τη ζωή και το μέλλον του.

Αντιμετώπισε με απαξιωτική αδιαφορία τη στρατιωτική ισχύ, την οικονομική ευρωστία, τη συντριπτική σε βάρος του διαφορά σε έμψυχο δυναμικό· χωρίς να καταδεχτεί οποιαδήποτε διλημματικού χαρακτήρα καθυστέρηση στην απόφασή του.

Χωρίς να υποταχθεί στη «βεβαιότητα» της λογικής, χωρίς να αποδεχτεί την «ασφάλεια» της υποταγής, χωρίς, να ψάξει έστω μια δικαιολογία διαφυγής από το δύσκολο δρόμο του πόνου και της θυσίας.

Η 28η Οκτωβρίου 1940, αυτή η ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, που σήμερα τιμούμε, έδειξε, ανέδειξε και απέδειξε όλα    εκείνα τα στοιχεία που διαχρονικά χαρακτηρίζουν το λαό μας.

Έδειξε πως, γι αυτόν το λαό, η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της τιμής του δεν είναι ζήτημα επιλογής· είναι κανόνας, χρέος και ανάγκη,

  • πως η αξιοπρέπεια δεν είναι κατ΄ απονομήν αρετή· είναι κατάκτηση διαρκής και επίπονη και
  • πως οι έννοιες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του ηρωισμού και της αυταπάρνησης είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με το χαρακτήρα του Έλληνα.

Ανέδειξε τη Χώρα μας ως σημείο αναφοράς της αντίδρασης του ελεύθερου κόσμου ενάντια στη νοσηρή φασιστική κοσμοθεωρία και τη θαρραλέα στάση του Ελληνικού λαού ως σύμβολο αντίστασης απέναντι στη ναζιστική πολεμική καταστροφική λαίλαπα.   

Απέδειξε τη μεγαλοσύνη μια «μικρής» σε γεωγραφική έκταση χώρας· την αδιαπραγμάτευτη βούληση του λαού της να συλλογάται ελεύθερα, να ζει ελεύθερα, να πορεύεται κατά την κρίση του και τις επιλογές του· τη σταθερή προσήλωση του λαού αυτού στις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά που διαχρονικά καθορίζουν την ιστορική του διαδρομή.

Απέδειξε, εν τέλει, πως «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» και πως «η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα· με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Αυτή λοιπόν την ημέρα· της ενότητας και της αποφασιστικότητας, της αξιοπρέπειας και της ομοψυχίας, του αγώνα ενάντια στο σκοταδισμό και το άδικο· την ημέρα της τιμής και του χρέους γιορτάζουμε σήμερα.

Όμως η μεγάλη αυτή ημέρα δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής. Είναι και ημέρα μνήμης, περισυλλογής και περίσκεψης.

Σήμερα, οι συνθήκες απαιτούν και οι ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας επιβάλλουν να θυμηθούμε, να ενστερνιστούμε και να αναδείξουμε τις επιταγές και τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της βαθειάς οικονομικής κρίσης και της αστάθειας στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, οφείλουμε να αποδείξουμε πως παραμένουμε πιστοί υπερασπιστές της βαριάς εθνικής μας κληρονομιάς· πως είμαστε ικανοί να προστατέψουμε τη χώρα μας, να διαφυλάξουμε την ιστορία

μας και να συνεχίσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή ενός λαού μαθημένου στ’ αληθινά και τα δύσκολα.

Μια διαδρομή ταυτισμένη με τα πανανθρώπινα και αναλλοίωτα στο χρόνο ιδανικά και αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει και εξακολουθεί καθημερινά να αποδεικνύει πως πάντοτε και ειδικά στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας παραμένει πιστός και σταθερός υπερασπιστής των προγονικών μας αξιών. Έχει αποδείξει, με το έργο και την προσφορά της, πως υπηρέτησε και υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών· πως θυμάται, αναγνωρίζει, σέβεται και τιμά τις διδαχές της ιστορίας, τις θυσίες και τις παρακαταθήκες των προγόνων μας.

Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια, με το ίδιο σθένος, να εκπληρώνει την εθνική και κοινωνική της αποστολή.

Είμαι, επίσης, βέβαιος πως όλοι μαζί, Κοινωνία-Αστυνομία-Πολιτεία, ενωμένοι και αποφασισμένοι θα αντιστρέψουμε, όπως σε κάθε κρίσιμη στιγμή, τις πιθανότητες και θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στη θέση που πραγματικά της αξίζει, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές για όλους και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές.

Αυτό μας προτρέπουν τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 να πράξουμε, αυτό οφείλουμε να πράξουμε, αυτό θα πράξουμε!

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ