Ημερίδα στη Γαβαλού με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας»

«Το παρόν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας» στη Γαβαλού

 

 

Ημερίδες για τους αγρότες στις Δ.Ε

             με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη στο Δήμο Αγρινίου»

 

                  22 Ιανουαρίου η πρώτη ημερίδα με θέμα

           «Το παρόν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας»

 

Η Δημοτική Αρχή στέκεται ενεργά στο πλευρό των αγροτών και στην ανάγκη τους για συνεχή ενημέρωση πάνω σε γεωργικά θέματα.

 

   Ημερίδες ενημέρωσης πάνω σε γεωργικά θέματα και στις βέλτιστες γεωργικές πρακτικές για κάθε καλλιέργεια – με έμφαση στην ελαιοκαλλιέργεια αλλά και άλλες καλλιέργειες όπως η καπνοκαλλιέργεια διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη στο Δήμο Αγρινίου».

Η θεματολογία και οι εισηγήσεις των ημερίδων θα αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του πρωτογενή τομέα, την ελαιοκομία και την κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικό του εύρους των θεμάτων και της ποιότητας των ημερίδων είναι οι συμμετοχές των ομιλητών. Στις ημερίδες θα παρουσιάσουν εισηγήσεις επιστήμονες από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, το Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καθώς και ειδικοί από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ημερίδα με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας» σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η ΕΝΩΣΗ».

 

H οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση αποτελούσε για την Ελλάδα τη βάση της αγροτικής ανάπτυξης και στήριξε την ελληνική γεωργία. Η καπνοκαλλιέργεια– που ακολουθεί την παραπάνω αρχή- αποτελούσε την κύρια δραστηριότητα στην περιοχή μας έως το 2005 που η μεταστροφή της Κ.Α.Π. αποσύνδεσε την λήψη της επιδότησης από την παραγωγή.

Η καπνοκαλλιέργεια ανατολικού τύπου καπνών, ποικιλίες Μπασμάς και Κατερίνης, (δυστυχώς όχι της δική μας ποικιλίας μυρωδάτων) συνέχισε να καλλιεργείται στην υπόλοιπη Ελλάδα δίνοντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καπνός παραμένει το 3ο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας μας μετά τα οπωροκηπευτικά και τα ελαιοκομικά προϊόντα.

Η καλλιέργεια των καπνών ανατολικού τύπου γίνεται στην περιοχή της Μακρυνείας υποβοηθώντας το εισόδημα των παραγωγών χωρίς σημαντικό αρχικό κόστος. Η καλλιέργεια είναι βάσει νόμου συμβολαιακή που εξασφαλίζει την απορρόφηση του προϊόντος καθώς και τους όρους πληρωμής.

 

Η εκδήλωση με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή  22 Ιανουαρίου 2016 στις 7:30 το απόγευμα στο Δημοτικό Σχολείο Γαβαλούς και στοχεύει να ενημερώσει τους παραγωγούς για τις δυνατότητες καπνοκαλλιέργειας, η οποία αποτελεί μια καλή λύση για νέους αλλά και παλιούς αγρότες αφού η γνώση της καλλιεργητικής τεχνικής υπάρχει και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές.