Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι 117 ετών (Φωτογραφίες)

gireo-708

Πριν από λίγες ημέρες, η Emma Morano γιόρτασε τα γενέθλιά της. Δεν κάλεσε κανέναν αλλά το σπίτι της γέμισε από ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Αυτή η τρομερή Ιταλίδα, με την απίστευτη διατροφή, είναι ο τελευταίος άνθρωπος εν ζωή που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα.

«Είμαι 116 ετών και στις 27 Νοεμβρίου έγινα 117», δήλωσε αυτή η υπέργηρη γυναίκα με το κοφτερό μυαλό, ενώ δεχόταν τους δημοσιογράφους στο σπίτι της στην Verbania, μια μικρή πόλη στα βόρεια της Ιταλίας.

Η διατροφή της Εμμα δεν μοιάζει με τίποτα από όσα λένε οι διατροφολόγοι. «Τρώω δύο αυγά την ημέρα και τίποτα άλλο. Τρώω και κανένα παξιμάδι. Δεν τρώω πολύ γιατί δεν έχω πλέον δόντια», εξηγεί. Η Εμμα έπαθε αναιμία σε ηλικία 20 ετών και ένας γιατρός την συμβούλευσε να τρώει τρία αυγά την ημέρα, δύο ωμά και ένα βρασμένο. Ακολούθησε από τότε πιστά αυτή τη συμβουλή και θα πρέπει να έφαγε όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 100.000 αυγά.


Ο γιατρός Bava, ο οποίος την παρακολουθεί τα τελευταία 27 χρόνια, το επιβεβαιώνει: «Η Εμμα έτρωγε πάντα πολύ λίγα λαχανικά και πολύ λίγα φρούτα. Όταν την συνάντησα έτρωγε τρία αυγά την ημέρα, δύο αυγά ωμά το πρωί και ένα ομελέτα το μεσημέρι, ενώ το βράδυ έτρωγε ελάχιστο κοτόπουλο». Τα τελευταία χρόνια δεν τρώει ούτε κοτόπουλο παρά μόνο μερικά παξιμάδια. «Δεν θέλει να τρώει κρέας γιατί δεν της αρέσει και κυρίως γιατί κάποιος της είπε ότι είναι καρκινογόνο», προσθέτει ο γιατρός της.

Η Εμμα δεν τρώει ποτέ γλυκά, δεν άγγιξε ούτε την τούρτα γενεθλίων της. «Την τελευταία φορά που έφαγα λίγο δεν ένιωθα καθόλου καλά», λέει.

Ανθρωποι από την Αμερική, την Ελβετία, την Αυστρία, το Τορίνο, το Μιλάνο ήρθαν στα γενέθλιά της για να την δουν.


Η Εμμα Μοράνο είναι ωστόσο μοναχική. Το 1938 χώρισε από τον βίαιο σύζυγό της και το μονάκριβο παιδί της πέθανε σε ηλικία 7 ετών. Από τότε έζησε μόνη της δουλεύοντας ως τα 75 της χρόνια σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει τσάντες από καραβόπανο.

Είναι πολύ ανεξάρτητη και αυτόνομη ως τα 115 της. Δεν έχει βγει από το διάρι της τα τελευταία 20 χρόνια και το 2016 αναγκάστηκε να καλέσει μια νοσοκόμα κοντά της.

Το μυαλό της είναι απίστευτα κοφτερό αλλά δεν ακούει καλά. Η μητέρα της πέθανε 91 ετών και οι δύο αδελφές της στα 100.

iefimerida.gr