Η εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη για το προσφυγικό

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας (που είναι σε εξέλιξη), είναι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

«Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε το δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών , που διωγμένοι από τις πατρίδες τους, αναζητούν μία καλύτερη ζωή. Είναι πρόσφυγες και μετανάστες, με ή χωρίς χαρτιά,  που έχουν περπατήσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε άθλιες συνθήκες, προκειμένου να φτάσουν στην χώρα μας και να βρουν δρόμο διαφυγής προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην χώρα μας έχουν φτάσει τους  50.000, οι οποίοι με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις θα εγκλωβιστούν στην χώρα μας.

Οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από τις χώρες τους λόγω των γενικευμένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εσωτερικών συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Συγκρούσεων που γίνονται από τις αστικές τάξεις των χωρών τους, ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς,  γιατί δεν τα βρίσκουν στο μοίρασμα της “λείας” τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό έχει για τους λαούς των χωρών αυτών. Οι πόλεμοι και η προσφυγιά ,  γεννιούνται από το ίδιο το σύστημα στο οποίο σήμερα ζούμε, τον καπιταλισμό.

Οι ΝΑΤΟικοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές που άναψαν την φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που εξόπλισαν και χρηματοδότησαν δολοφονικές οργανώσεις , όπως το “Ισλαμικό Κράτος” αφού άνοιξαν για λίγο τις πόρτες της ΕΕ δηλώνοντας πως οι “πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι”, τώρα κλείνουν τη στρόφιγγα, διαλέγοντας τους απολύτως αναγκαίους για τα μονοπώλια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία που δήλωσε πως θέλει 500.000 πρόσφυγες για εργατικό δυναμικό.

Τους υπόλοιπους – την μεγάλη πλειοψηφία – τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα , τους “επιστρέφουν” πίσω στην κόλαση του πολέμου και της φτώχειας. Βαφτίζουν τους Αφγανούς , ακόμα και τους Σύριους πρόσφυγες πολέμου οικονομικούς μετανάστες, σπέρνουν την διχόνοια σε πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων,  φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν χωρίς να ντρέπονται , ότι θα “επιστέφονται” στην δήθεν “ασφαλή τρίτη χώρα” Τουρκία, ακόμα και άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία. Ετοιμάζουν μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων, καταπατώντας βάναυσα τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες , ότι θετικό έχει απομείνει από το διεθνές Δίκαιο.

Κυβέρνηση και ΕΕ , με την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της ‘εθνικής γραμμής” για το προσφυγικό έχουν επιδοθεί σε ένα άγριο αλισβερίσι με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας , σφραγίζουν το Αιγαίο για τους πρόσφυγες και το παραδίδουν στο ΝΑΤΟ και τους συνοριακούς ελέγχους της ΕΕ, αυξάνοντας τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Υποστηρίζουν, πως δήθεν θέλουν να προστατέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες από τους πνιγμούς και από τα νύχια των δουλεμπόρων , όταν γνωρίζουν ότι τα μέτρα καταστολής στα σύνορα, ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, χωρίς την θέληση τους , φουντώνουν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και αυξάνουν το αριθμό των θανάτων.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, που είναι με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στην ουσία εμπαίζουν τους λαούς. Στα λόγια είναι αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων, στην πράξη όμως συμμετέχουν σε κάθε βήμα, υπογράφουν και εφαρμόζουν αποφάσεις της ΕΕ, συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,  που οξύνουν το πρόβλημα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι απειλή. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που γνωρίζει καλά από προσφυγιά, ξέρει πως σκηνές σαν τις σημερινές που βλέπουμε οι Έλληνες τις έχουν ξαναζήσει . Φιλοξενούσαν Έλληνες της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας καράβια και τρένα πλημμύριζαν με Έλληνες για τις ΗΠΑ, την Γερμανία, το Βέλγιο όπως σήμερα τα φουσκωτά και τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων γεμίζουν με ξεριζωμένους.

Αντίστοιχη πείρα έχει και η πόλη μας παλαιότερα με Αφγανούς και Πακιστανούς μετανάστες, που πέθαιναν κάτω από τις ρόδες νταλικών προσπαθώντας να φτάσουν στην χώρα προορισμού τους. Ήταν το αποτέλεσμα των κανονισμών του Δουβλίνου Ι και ΙΙ , της συνθήκης Σέγκεν, που αποτελούν εμπόδια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, εγκλωβίζουν τους μετανάστες στην χώρα μας, ενώ έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Προβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνουν το πράσινο φως για κλειστά σύνορα , φράχτες, πλαφόν προσφύγων , hot spots.  

Απαιτούμε  από την Κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία , να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες , για την καταγραφή και την μετεγκατάσταση στις χώρες που επιθυμούν , με διαδικασίες που δεν θα προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια .

Με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1951,  να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες. Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων στα σύνορα με το κλείσιμο τους όπως συμβαίνει σήμερα στην ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες. Να σταματήσει η επιβολή πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων ασύλου , στην λογική της αναλογικής κατανομής σε βάθος χρόνου , με βάση τις ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρακτική αντίθετη με βάση το Προσφυγικό Δίκαιο.

 

Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία hot spots που δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού. Αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ελαχίστων προσφύγων , μόνο όσων επιλέξουν με βάση τις ανάγκες  των μονοπωλίων κρατών μελών της ΕΕ, και οι υπόλοιποι θα παραμένουν μαζικά εγκλωβισμένοι.

Η θέση μας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ανοιχτών και δημοσίων , προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων , που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτές τις δράσεις να μην υπάρχει καμία εμπλοκή ΜΚΟ, που και ο ρόλος μερικών είναι τουλάχιστον ύποπτος. Δημιουργεί ερωτηματικά το τελεσίγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης, που ζητά από τους δήμους να καταγράψουν και να αποστείλουν τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους.

 Σε αυτά τα κέντρα, να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, εγκύους, ΑΜΕΑ, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με σχετικό του έγγραφο, ζητά από τους δήμους να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, που δεν χρησιμοποιούνται, για φιλοξενία προσφύγων για την αντιμετώπιση, όπως ισχυρίζεται, εκτάκτων αναγκών. Με βάση τη δική μας αντίληψη και τα κριτήρια, που αφορούν τις ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας σε αξιοπρεπείς δημόσιους χώρους, όπου θα παρέχονται όλες οι υπηρεσίες που περιγράψαμε παραπάνω, σαν Δήμος, δεν διαθέτουμε τέτοια υποδομή. Εννοείται ότι δεν συμφωνούμε και δεν προτείνουμε χώρους όπως ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, κ.α. που το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί, με το έγγραφό του, κατάλληλους.

Για τον σκοπό της προσωρινής φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετασκευαστούν υποδομές του κράτους, του δημοσίου, του Υπουργείου Αμύνης και άλλων οργανισμών, όπως π.χ. αχρησιμοποίητα κτήρια του δημοσίου, ξενοδοχεία, ανενεργά στρατόπεδα,  κατασκηνώσεις που δεν χρησιμοποιούνται, με κριτήριο πάντα την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Με έναν τέτοιο προσανατολισμό θα μπορούσε να λειτουργήσει χώρος προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή μας, ώστε να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες και να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο χώρος αυτός, να λειτουργεί κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής,  για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων ,που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν. Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να γίνει η εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Ο Δήμος θα συνεχίσει να βρίσκεται αλληλέγγυος και θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τους ανθρώπους αυτούς αξιοποιώντας όλες τις υποδομές και τις δυνατότητες που έχει αξιοποιώντας το σύνολο των δομών και των υπηρεσιών του.

Είμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε τον αγώνα των προσφύγων και των μεταναστών για μία καλύτερη ζωή.

Καλούμε τον λαό της Πάτρας να συνεχίζει να εκφράζει την αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να παλέψει ενάντια στις αποφάσεις κυβέρνησης και ΕΕ, ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ και των μηχανισμών της ΕΕ στα σύνορα, , που οδηγούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και στο μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Για την απευθείας μεταφορά τους από τις γειτονικές χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Για να σταματήσει το αίσχος του Πειραιά, του Ελληνικού, της Ειδομένης και να υπάρξουν ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους και όχι των διάφορων ΜΚΟ – επιχειρήσεων ή ύποπτων ΜΚΟ.

Ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τους πολέμους, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την φτώχεια, τα μαζικά κύματα μεταναστών.

Να απομονώσει τους φασίστες και ναζιστές , τη Χρυσή Αυγή, που εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, διαδίδουν την αποκρουστική θεωρία τους.

 

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους!