Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί την αναβάθμιση στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

αεροδρομιο_ακτιου

Κλείδωσε η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων από την Fraport. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η ΕΤΕπ ενέκρινε τη χρηματοδότηση  300εκ.ευρώ ενώ το συνολικό πλάνο της αναβάθμισης φτάνει τα 400εκ.ευρώ. Η έγκριση πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2016.

Η Γερμανική εταιρεία μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου ανέλαβαν με τη μέθοδο της παραχώρησης 14 μεγάλα αεροδρόμια της χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια.

Το κορυφαίο από τα 14 Αεροδρόμια θα είναι το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, ενώ συμπεριλαμβάνονται τα σημαντικότερα τουριστικά αεροδρόμια της χώρας όπως εκείνα της Ρόδου, της Μυκόνου, της Κέρκυρας, της Σαντορίνης, των Χανίων, της Σκιάθου κ.α. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, η εκκίνηση της παραχώρησης θα είναι στο τέλος του έτους.

Τα έργα που θα γίνουν στα αεροδρόμια περιλαμβάνουν κυρίως επέκταση των αεροσταθμών καθώς σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια κρίνονται ανεπαρκείς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνει επέκταση των διαδρόμων προσαπογείωσης.

Η ανάληψη των 14 Αεροδρομίων από τη Fraport θα σημάνει μία νέα μέρα για τις περιοχές στις οποίες θα δραστηριοποιηθεί η παραχωρησιούχιος, καθώς έχει υποσχεθεί σειρά από αναπτυξιακές κινήσεις (εκτός από τα έργα αναβάθμισης) που περιλαμβάνουν ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων, νέες θέσεις εργασίας, συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, να αναφέρουμε πως η Fraport έχει επισημάνει πως δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων μιας και η στόχευση της είναι η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών που θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την αύξηση των εσόδων των αεροδρομίων αλλά και την τουριστική αύξηση στις 14 περιοχές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γερμανικής εταιρείας μέχρι το τέλος της παραχώρησης η ετήσια κίνηση στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια θα φτάσει τα 52εκ.επιβάτες.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com