Η Bild δημοσίευσε το όνομα του Μάρδα

Ο Δημήτρης Μαρδάς

Θέση στο θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες μετά την «αποκάλυψη» από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ότι ένας αναπληρωτής υπουργός έβγαλε στο εξωτερικό -μετά τις εκλογές- 80.000 ευρώ, πήρε ο άνθρωπος που φωτογραφίστηκε από το δημοσίευμα, Δημήτρης Μάρδας.

Όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τα χρήματα που έβγαλε προορίζονταν για το μεταπτυχιακό της κόρης του στο εξωτερικό και πως η κίνηση είχε γίνει από τον Οκτώβριο του 2014, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τις εκλογές του Ιανουαρίου, και τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Μάλιστα, μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης, υποστήριξε ότι θα προσκομίσει το «πόθεν έσχες» του και την αναλυτική του κίνηση στον τραπεζικό λογαριασμό του στη Eurobank στον πρωθυπουργό, προκειμένου να διαλύσει κάθε φήμη γύρω από το όνομά του.

Η Bild δημοσίευσε το όνομα του Μάρδα

Το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών βγήκε στη δημοσιότητα, όχι από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» η οποία είχε το πρώτο (πρωτοσέλιδο μάλιστα) ρεπορτάζ, αλλά από τη γερμανική Bild.

Από την ελληνική… πλευρά, το εκδοτικό συγκρότημα που εκδίδει τις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη» και «Μακεδονία» δεν δημοσίευσε το όνομα του αναπληρωτή υπουργού, αν και κάτι τέτοιο είχε ζητηθεί επισήμως από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, η έτερη εφημερίδα του ομίλου, «Μακεδονία», σε χθεσινό άρθρο της δικαιολόγησε την απόφασή της να μην αποκαλύψει και πάλι το όνομα του κυβερνητικού στελέχους λέγοντας ότι δεσμεύεται «από το τραπεζικό απόρρητο» και πως θέλει «να προστατέψει τις πηγές της». Στο ρεπορτάζ όμως ανέφερε ατάκες από έναν διάλογο που φέρεται να είχε ο αναπληρωτής υπουργός με δημοσιογράφο της εφημερίδας, κατά την οποία «απαγόρευσε ρητά να δημοσιοποιηθεί το όνομά του, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στραφεί δικαστικά εναντίον της». Μεταξύ άλλων η εφημερίδα απέδωσε στο κυβερνητικό στέλεχος ότι είπε πως «εγώ δούλευα στο Βέλγιο από το 1992» και πως «και η σύζυγός μου κινεί χρήματα και ούτε ξέρω τι κάνει και η σύζυγός μου μπορώ να σου πω».

Σε ανυπόγραφο σημείωμά της η «Μακεδονία» καλούσε μάλιστα την κυβέρνηση να «απευθύνει στη Eurobank, μέσω της οποίας έγινε η τραπεζική συναλλαγή, όσο και στην αρμόδια υπηρεσία της Τραπέζης της Ελλάδος το ερώτημα για το αν υπάρχουν μέλη της που μετέφεραν χιλιάδες ευρώ σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην αλλοδαπή. Εκτός κι αν φοβάται πως θα είναι περισσότερα του ενός».

«Το εκδοτικό συγκρότημα “Μακεδονία-Θεσσαλονίκη”συνεχίζει τη βρόμικη προβοκάτσια με δήθεν πληροφορίες», έλεγαν πηγές του Μαξίμου, μιλώντας για «χωρίς όρια “δημοσιογραφική” χυδαιότητα» και γνωστές πρακτικές, προσθέτοντας μάλιστα ότι κατόπιν «έπιασαν δουλειά οι διάφοροι καλοθελητές ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα». «Ας τους γίνει σαφές όμως. Προβοκάτσιες και συκοφαντίες δεν γίνονται ανεκτές στη δημοκρατία», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές απευθύνοντας εκ νέου ερώτημα στο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αν «έχει ή δεν έχει στοιχεία». Το καλούσαν δε «αν έχει στοιχεία να τα δημοσιοποιήσει άμεσα», καθώς «αν τα στοιχεία είναι αληθή δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα γιατί δεν υπάρχουν νομικές συνέπειες από τη δημοσιοποίηση της αλήθειας, αντίθετα είναι υποχρέωση του Τύπου».

«Αν όμως δεν έχει, οφείλει να ανασκευάσει το δημοσίευμα με τη σαφή διατύπωση «δεν έχουμε στοιχεία για αναπληρωτή υπουργό που μετέφερε 80.000 ευρώ τον Μάρτιο στο Λουξεμβούργο». Αν το εκδοτικό συγκρότημα δεν πράξει ένα από τα δύο είναι υπόλογο για αισχρή, προβοκατόρικη και συκοφαντική επίθεση κατά της κυβέρνησης», κατέληγαν στα σχόλιά τους οι κορυφαίοι κυβερνητικοί.

efsyn.gr