Θεοφάνεια: Στη Λευκάδα μαζί με τον Σταυρό πετούν και πορτοκάλια!

imagehandler-1

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ενετοκρατία – Τα πορτοκάλια που έχουν πέσει στα αγιασμένα νερά δεν μουχλιάζουν για ένα χρόνο

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδας παρουσία των αρχών του τόπου καθώς και πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε η τελετή του Αγιασμού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου.

Στην συνέχεια και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας η πομπή κατευθύνθηκε στην παραλία της πόλης, όπου τελέσθηκε ο Αγιασμός των υδάτων παρουσία πλήθους κόσμου. Αρκετοί ήταν και φέτος οι νεαροί που αψήφησαν το κρύο και έπεσαν στα παγωμένα νερά όπου ο Μητροπολίτης πέταξε τον Σταυρό.

Έξι κολυμβητές βούτηξαν στην θάλασσα και μεταξύ τους, ένας Βούλγαρος υπήκοος έπιασε πρώτος τον σταυρό.Τα βλέμματα όλων τράβηξε ο μικρός Ερμόλαος Σκεπετάρης ο οποίος μπορεί μεν φέτος να μην έπιασε τον Σταυρό, αλλά δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων για καλή πρόοδο την νέα χρονιά.

Οι Λευκαδίτες παραδοσιακά τήρησαν το έθιμο της κατάδυσης των πορτοκαλιών στη θάλασσα, αφού πρώτα πέταξαν στα νερά τα περσινά που διατηρήθηκαν μια ολόκληρη χρονιά.

Το έθιμο των πορτοκαλιών στην Λευκάδα που θεωρείται κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, τηρείται κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια με τον Αγιασμό των υδάτων στο νησί.

Οι πιστοί που βουτάνε στην θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό, έχουν στα χέρια τους 2-3 πορτοκάλια δεμένα με σπάγκο. Αυτά τα πορτοκάλια, από το αγιασμένο νερό τα παίρνουν στο σπίτι για ευλογία, ενώ ένα τοποθετείται στα εικονίσματα χωρίς να μουχλιάσει. Τα Θεοφάνεια του επόμενου χρόνου, τα πορτοκάλια αυτά τα ρίχνουν στην θάλασσα και βουτάνε με φρέσκα.

Σύμφωνα με την παράδοση επί Ενετοκρατίας στην περιοχή υπήρχαν τα κτήματα με εσπεριδοειδή των γαιοκτημόνων και οι ευγενείς συνήθιζαν μαζί με τον αγιασμό των υδάτων να ρίχνουν τα πορτοκάλια στη θάλασσα για να έχουν καλή παραγωγή.

Ο Αγιασμός των υδάτων στην Λευκάδα έγινε στις 11 το πρωί με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου.

mylefkada.gr