Ιδανικές επιλογές παγωτών για το καλοκαίρι

550_334_160221

Γράφει η Εύα Τσάκου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μπορεί ο καιρός να έκανε ένα μικρό πισωγύρισμα, αλλά πλέον η ζέστη έχει μπει στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε περισσότερη δροσιά στα ροφήματα και τα γεύματά μας. Προσωπικά καταλαβαίνω ότι μπαίνουμε σε ευθεία για το καλοκαίρι, όταν πιω το πρώτο μου κρύο ρόφημα και απολαύσω το πρώτο μου παγωτό!

Iδιαίτερα για το παγωτό, υπάρχουν τόσες επιλογές, συνδυασμοί, σιρόπια και ξηροί καρποί, που όλα μαζί συνθέτουν όλες τις διαφορετικές γεύσεις που θα συναντήσει κανείς στα ψυγεία. Θερμιδικά ποικίλλουν, από παγωτά με λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, μέχρι παγωτά αρκετά πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Το στοίχημα είναι όμως να πετύχει κανείς ένα θερμιδικά ισορροπημένο παγωτό που θα το απολαύσει χωρίς να σκέφτεται ούτε τις θερμίδες και το βάρος του ούτε ότι επιβάρυνε την υγεία του. Το πώς θα βγει ένα παγωτό ισορροπημένο, είναι θέμα τεχνογνωσίας!

Η στέβια είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Πρόκειται, πιο σωστά, για μια ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη που αντλείται από το φυτό Stevia –επιστημονικά θα το ακούσετε σαν «γλυκοζίτες στεβιόλης»- η οποία δίνει γλυκιά γεύση χωρίς να αποδίδει καθόλου θερμίδες αλλά ούτε να επηρεάζει το σάκχαρό μας. Και ναι, η χρήση της στην παρασκευή παγωτού είναι πλέον γεγονός, σε συνδυασμό με άλλα γλυκαντικά. Έτσι, φτάνουμε σήμερα να καταναλώνουμε ακόμη και 84% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλα παγωτά του εμπορίου, ένα σημαντικό πλεονέκτημα για όσους προσέχουν το βάρος τους χωρίς να στερηθούν το αγαπημένο τους γλύκισμα.

Όπως όλα τα υπόλοιπα γλυκίσματα, έτσι και το παγωτό αποτελεί μία πρόσθετη απόλαυση, στην καθημερινή μας διατροφή. Μπορεί στο μυαλό των περισσοτέρων να έχει συνδεθεί κάθε γλυκό, έτσι και το παγωτό, με αρκετές θερμίδες, ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι ισχύει πάντα. Αυτό που χρειάζεται είναι να συμβουλευόμαστε την ετικέτα τους για να αποφασίσουμε με ποια συχνότητα θα τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Στην ετικέτα δώστε βάση στο σύνολο των θερμίδων, των σακχάρων και των ολικών και κορεσμένων λιπαρών, ώστε να επιλέξετε παγωτά με χαμηλές τις τιμές αυτές – για παράδειγμα <5% λιπαρά ή απλά σάκχαρα. Αξίζει να σημειώσουμε δε, ότι αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε για τα χύμα παγωτά όπου δεν υπάρχει ετικέτα με αποτέλεσμα να χάνουμε εύκολα το μέτρο και στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε και στην εκτίμηση των θερμίδων!

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλές επιλογές, από απλά παγωτά σε κυπελάκι με μία γεύση ή συνδυασμούς γεύσεων, παγωτά σε χωνάκι, παγωτά light, παγωτά με σιρόπια, ξηρούς καρπούς, μπισκότα κ.ά. Συνήθως οι πύραυλοι έχουν παραπάνω θερμίδες από τα κυπελάκια, ενώ οι γρανίτες μπορεί να περιέχουν λιγότερες θερμίδες αλλά είναι αποκλειστικά από ζάχαρη.

Δείτε λοιπόν, όλες τις επιλογές που έχετε, διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες και κάντε τις σωστές επιλογές διατηρώντας την απόλαυση με όσο δυνατόν λιγότερο κόστος θερμιδικό αξιοποιώντας και την τεχνολογία και έναν καλό προγραμματισμό σας.

medNutrition.gr