Ιστορικοί περίπατοι στο πλαίσιο της Επετείου Απελευθέρωσης της Πάτρας από τους Ναζί

apeleftherosi_patras_tempo24-gr_

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται ιστορικοί περίπατοι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 72 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας από το ναζιστικό ζυγό.

Οι ιστορικοί περίπατοι περιλαμβάνουν διαδρομές ιστορικής σημασίας, από την περίοδο της κατοχής, της αντίστασης και της απελευθέρωσης.

Σήμερα, Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος, με αφετηρία τα  Υψηλά Αλώνια, όπου η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η Αντιδήμαρχος των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, ενημέρωσαν τους μαθητές του Γυμνασίου Σαραβαλίου, για τον απαγχονισμό των 11 Πατρινών από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 8 Μάη του 1944.

Επόμενος σταθμός του ιστορικού περιπάτου ήταν η διασταύρωση των οδών Γερμανού και Ηλείας όπου έγινε αναφορά στον Ελασίτη λοχία Γιώργο Ράμο και τον Επονίτη Ορέστη Βασιλακόπουλο, που έπεσαν στη μάχη για την απελευθέρωση της Πάτρας.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν το χώρο των πρώην φυλακών Μαργαρίτη (στο σημείο σήμερα υπάρχει πολυκατοικία) όπου οι κρατούμενοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης οργάνωσαν την καθημερινή ζωή τους με πλούσια δραστηριότητα, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων και έκδοση εφημερίδας με ενημερωτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε στον Παντοκράτορα, όπου οι αντάρτες κατόρθωσαν να στήσουν πολυβόλο στο καμπαναριό της εκκλησίας περικυκλώνοντας ταυτόχρονα τους οχυρωμένους στο Κάστρο Γερμανούς κατακτητές υποχρεώνοντάς τους σε υποχώρηση μετά από συντονισμένη επίθεση.

Ανάλογος ιστορικός περίπατος με τους μαθητές του Γυμνασίου Σαραβαλίου, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλη Θωμόπουλου, ξεκινώντας από την περιοχή της Δροσιάς. Στη συνέχεια στην πλατεία Ελευθερίας ενημερώθηκαν για το μπλόκο των Προσφυγικών και τον Καπετάν Νικήτα, πέρασαν από τα  Υψηλά Αλώνια και κατέληξαν στον Παντοκράτορα.