Κάλεσμα προέδρου της ΔΕΗ για επενδυτικό άνοιγμα στα Βαλκάνια

52546adc606c6fd01188492e59418a7d_l

Πρόσκληση σε ρωσικές εταιρείες για συνεργασία και κοινές επενδύσεις στα Βαλκάνια απηύθυνε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, από το βήμα του ελληνορωσικού φόρουμ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, η στρατηγική της ΔΕΗ περιλαμβάνει επέκταση σε νέες αγορές σε συνεργασία με ξένες εταιρείες.

«Έχουμε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε στην ολοκλήρωση της αγοράς των Βαλκανίων ως βασικός συμμετέχων σε αυτήν» τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ. «Υπαρχει πλούσιο υδροδυναμικό και λιγνίτης, αλλά και δυνατοτήτες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, όπως και πολύ μεγάλες προοπτικές στο πλαίσιο της πολιτικής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και στα δίκτυα διανομής. Θα αναπτύξουμε την παρουσία στις χώρες αυτές σε όλους τους τομείς. Αναζητούμε συνεργασίες με τοπικές, ελληνικές, αλλά και με ρωσικές εταιρείες, θα ήταν χαρά μας να αναπτύξουμε συνεργασίες σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις» ανέφερε, επίσης.

Ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε τα σχέδια της ΔΕΗ για επέκταση σε αγορές τόσο ευρωπαϊκών όσο και τρίτων χωρών (Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία, Ιράν, Αίγυπτος), ενώ για την εσωτερική αγορά οι επενδύσεις τόσο στη συμβατική παραγωγή και την περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προχωρήσουν σε συνεργασία με ιδιώτες.

Επεσήμανε δε ως παράδειγμα τη συνεργασία με την κινεζική CMEC για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα. Τόνισε, τέλος ότι η ΔΕΗ αποσκοπεί να έχει ισχυρή παρουσία στις επενδύσεις στα δίκτυα διανομής για τη μετατροπή τους σε «έξυπνα», αλλά και στα δίκτυα μεταφοράς, ιδιαίτερα, ενόψει της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

express.gr