«Κάστρο»,για τον ΣΥΡΙΖΑ η Δυτική Ελλάδα

 

Αρνητικός «πρωταγωνιστής» των εκλογών αναδεικνύεται η αποχή, καθώς κινείται σε ποσοστό ρεκόρ που ξεπερνά το 40%.

Το ζήτημα των μεταναστών, που έπληξε και συνεχίζει να απασχολεί τις κοινωνίες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, φαίνεται να έγειρε τη ζυγαριά υπέρ της ΝΔ στη Λέσβο, το νησί που δέχθηκε τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, ωστόσο το μεταναστευτικό δεν φάνηκε να γέρνει αποφασιστικά την ζυγαριά σε Δωδεκάνησα και Σάμο.

Ειδικά στα Δωδεκάνησα ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά μια μονάδα την ισχύ του. Βέβαια, σε όλα τα νησιά που πλήγηκαν από το μεταναστευτικό παρατηρείται άνοδος των ποσοστών της ΧΑ, χωρίς όμως να κερδίζει κάποια έδρα το κόμμα.

Αυτοδύναμη η αποχή

Ποσοστό ρεκόρ, που όποιο κόμμα το ελάμβανε θα σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση σημειώνει η αποχή σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές.

Τεράστια αποχή εμφανίζουν απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός από την απογοήτευση μεγάλης μερίδας των πολιτών απέναντι στα κόμματα, σημαντικός παράγοντας για την μη προσέλευση στην κάλπη έπαιξε και το οικονομικό κόστος της μετακίνησης των ετεροδημοτών, με την τιμή της βενζίνης και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα ύψη και τις εταιρείες που λειτουργούν τους αυτοκινητόδρομους να μην δέχονται την ελεύθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τα διόδια.

Ενδεικτικό της μεγάλης αποχής είναι ότι τα αντίστοιχα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου ήταν 36,38%, τον Ιούνιο του 2012 37,51%, τον Μάιο του ίδιου έτους 34,88% , το 2009 29,05%, ενώ το 2007 25,85%.

«Κάστρα» που διατηρήθηκαν και περιφέρειες που άλλαξαν χέρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «κληρονομήσει» τις λεγόμενες περιφέρειες «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ. Έτσι και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης «βάφτηκαν» στο χρώμα του πρώτου κόμματος. Επίσης, οι νομοί Ηλείας και Αχαΐας, αλλά και η Αιτωλοακαρνανία που παραδοσιακά αποτελούσαν «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η ΝΔ κράτησε τα παραδοσιακά «κάστρα» της Πελοποννήσου, έτσι Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία παρέμειναν γαλάζιες, ενώ απώλεια για τη ΝΔ είναι οι νομοί Θεσπρωτίας και Πέλλας που πέρασαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την Χαλκιδική που πέρασε στη ΝΔ.

Η Θεσσαλία, η μεγαλύτερη αγροτική εκλογική περιφέρεια παρέμεινε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγρότες στήριξαν το κυβερνών κόμμα.

Οριακά η ΝΔ διατηρεί τον Έβρο, καθώς το κόμμα έχασε πέντε μονάδες των δυνάμεών του πέφτοντας από το 37% του Ιανουαρίου, στο 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την επιρροή του στο 32,4% από το 26,69%, όπως και η ΧΑ που από το 7,5% του Ιανουαρίου έφτασε στο 8,7%.

Κιλκίς, Σέρρες και Δράμα που αποτελούν παραδοσιακά «κάστρα» της ΝΔ παρέμειναν «γαλάζιες».

Τα ψηλά και τα χαμηλά ποσοστά

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε το υψηλότερο πανελλαδικό ποσοστό του στον μειονοτικό νομό Ξάνθης, όπου από το 45,43% του Ιανουαρίου αύξησε την εκλογική του δύναμη στο 48,92%. Ακολουθούν οι νομοί Ηρακλείου Β’ Πειραιώς, Χανίων, Αχαΐας, Άρτας, Ροδόπης και Κέρκυρας, όπου το ποσοστό του είναι πάνω από 40%.

Αντίθετα, σε Δράμας, Αργολίδα, Χίο, Σέρρες, Καστοριά, Λέσβο και Λακωνία το κυβερνών κόμμα κατατάσσεται δεύτερο με ποσοστό μικρότερο του 30%.

Για τη ΝΔ το μεγαλύτερο ποσοστό ήρθε στη Λακωνία, αλλά με μόλις 38,39% των ψήφων και ακολουθούν οι περιφέρειες Καστοριάς, Μεσσηνίας, Σερρών, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Αργολίδας και Χαλκιδικής. Αντίθετα το χαμηλότερο ποσοστό για τη ΝΔ ήρθε στη Β’ Πειραιώς που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε το μικρότερο ποσοστό του με μόλις 18,31%, ενώ χαμηλά ποσοστά έλαβε και σε Σάμο, Κέρκυρα, Ροδόπη, Ηράκλειο και Χανιά.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου

Στη Λέσβο εκλογικά πρώτη φαίνεται να αναδεικνύεται η ΝΔ με ισχνή πλειοψηφία. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ παίρνουν από μια έδρα, ενώ μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα ποσοστά της ΧΑ, καθώς από το 4,66% που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου είδε το ποσοστό της να αυξάνεται στο 8%, χωρίς όμως να πάρει κάποια βουλευτική έδρα.

Στη Χίο οι δυο έδρες κατανέμονται σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να κερδίζει το νομό με ποσοστό 31,54%, έναντι 29% του ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ όμως η ΧΑ αυξάνει σχεδόν κατά μια μονάδα την δύναμή της αποσπώντας ποσοστό 5,57%, έναντι ποσοστού 4,69%.

Στη μονοεδρική της Σάμου-Ικαρίας που παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο παρατηρείται μεγάλη άνοδος της ΧΑ που έλαβε 8,38% από 5,54% τον Ιανουάριο.

Και στα Δωδεκάνησα όμως η ΧΑ αύξησε τα ποσοστά της και από το 5,53% έφτασε στο 7,95%.