Κουρουμπλής: Ζητά τη στήριξη του ΠΟΥ για τη βελτίωση του υγειονομικού συστήματος

Κουρουμπλής: Ζητά τη στήριξη του ΠΟΥ για τη βελτίωση του υγειονομικού συστήματος

Tις εκκρεμότητες του προγράμματος της τεχνικής συνεργασίας για τα θέματα υγείας «Υγεία εν Δράσει» ή «Health in Action» που έχουν υπογράψει η Ελλάδα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συζήτησαν την Τρίτη στη Γενεύη, στην έδρα του ΠΟΥ, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με τη Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ κυρία Σουζάνα Γιάκαμπ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, υπήρξε συμφωνία στην προώθηση του σχεδίου 100 σημείων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα που επεξεργάζεται από κοινού το Υπουργείο με την αντιπροσωπεία του ΠΟΥ, αλλαά ζητήθηκε ο επαναπροσανατολισμός του προγράμματος σύμφωνα με τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας,  Πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος και ο συνεργάτης του Υπουργού σε θέματα Διεθνών Σχέσεων κ. Πάνος Στενός.

Από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε η στήριξη του Γραφείου όσον αφορά στην αύξηση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα αλλά και την απαίτηση των δανειστών να απελευθερωθεί η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ.

Ο υπουργός ζήτησε επίσης τη στήριξη του Π.Ο.Υ. στην πρόταση που θα υποβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στελέχωση του συστήματος υγείας με 10.000 απόφοιτους των επαγγελμάτων υγείας (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων κ.ά.).

protothema.gr