Κουρουμπλής: Καμία περιφέρεια πάνω από 6 βουλευτές -Θα σπάσουν και την Αιτωλοακαρνανία

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

 

Ένα-ένα ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για τα όσα θα προβλέπει ο εκλογικός νόμος τον οποίο θα φέρει εντός του 2016, όπως έχει προαναγγείλει.

Περιφέρειες με 6 βουλευτές
Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Μιλώντας στην  ΕΡΤ ο κ. Κουρουμπλής είπε πως θα σπάσουν όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και όχι μόνο η Β’ Αθηνών και πρόσθεσε πως κατά την προσωπική του άποψη  «δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιφέρειες με πάνω από 6 βουλευτές».
Τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος θα έρθει μέσα στο 2016 και χαρακτήρισε τις μεγάλες περιφέρειες ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς».

Μετά τις ανακοινώσεις Κουρουμπλή, άπαντες άρχισαν να… ψάχνονται για το πώς θα δημιουργηθεί ο χάρτης των περιφερειών ανά τη χώρα, εφόσον προκριθούν αυτές οι αλλαγές από την κυβέρνηση.
Από τις 55+1 εκλογικές περιφέρειες (με την επικρατείας) οι 10 εξ αυτών – οι λεγόμενες «μεγάλες» εκλέγουν πάνω από 6 βουλευτές.

Πρόκειται για τις περιφέρειες:

  • Α” Αθηνών – Εκλέγει 14 βουλευτές
  • Β” Αθηνών – Εκλέγει 44
  • Αιτωλίας και Ακαρνανίας – Εκλέγει 7
  • Αττικής (υπόλοιπο) – Εκλέγει 15
  • Α” Θεσσαλονίκης – Εκλέγει 16
  • Β” Θεσσαλονίκης – Εκλέγει 9
  • Β” Πειραιά – Εκλέγει 8
  • Αχαΐας – Εκλέγει 8
  • Ηρακλείου – Εκλέγει 8
  • Λαρίσης – Εκλέγει 8

Θητεία βουλευτών και μπόνους εδρών στο τραπέζι
Επιπλέον επεσήμανε ότι στο τραπέζι θα μπουν και η θητεία των βουλευτών και το μπόνους των 50 εδρών. «Τα κόμματα που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια ψήφιζαν την τελευταία στιγμή εκλογικό νόμο. Εμείς εγκαίρως, πρώιμα, στην αρχή της τετραετίας είπαμε να ανοίξουμε την συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου» είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας καθώς – όπως είπε – είναι ισχυρότατη η πολιτική συνοχή της κυβέρνησης τόσο στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Κ.Ο των ΑΝΕΛ.
«Οι εκλογές, σας το λέω κατηγορηματικά, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εμείς ως κυβέρνηση δεν θέλουμε εκλογές. Δεν χρειάζεται εκλογές η χώρα, δουλειά χρειάζεται και μεταρρυθμίσεις. Αλλά και κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει το κουράγιο να ζητήσει εκλογές. Αλλά αφού λένε στη ΝΔ ότι είναι πρώτο κόμμα, ας μας ζητήσουν εκλογές» σημείωσε.

Ξεκαθάρισε δε ότι το 18μηνο, εντός του οποίου μπορούν να γίνουν εκλογές  με λίστα, ξεκινά από τότε που έγιναν οι τελευταίες εκλογές με σταυρό, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2015 και όχι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Για το ασφαλιστικό
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εσωτερικών  τόνισε πως η κυβέρνηση έχει μια κόκκινη γραμμή: «Να μην πειραχθούν οι συντάξεις, καμία άλλη κόκκινη γραμμή δεν υπάρχει» όπως είπε.
Κατηγόρησε τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα ότι έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς «τοποθετούσαν προέδρους στα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έπαιζαν τα αποθεματικά τους στο Χρηματιστήριο και  αγόραζαν σάπιες μετοχές. Κανείς από αυτούς δεν πήγε φυλακή».

Για τις δημοσκοπήσεις
Τέλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν μπροστά τη ΝΔ.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο αξιόπιστες, όσο και στις προηγούμενες μετρήσεις τους. Όχι μόνο δεν έπεσαν μέσα, αλλά υπηρετούσαν συγκεκριμένες επιλογές. Δεν σχολιάζω αναξιόπιστους θεσμούς» τόνισε με έμφαση.

http://www.iefimerida.gr/